Κάτι περίεργο συμβαίνει στις αγορές – Οι πέντε ενδείξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτι περίεργο συμβαίνει στις αγορές – Οι πέντε ενδείξεις

Την εμφάνιση όχι ενός, ούτε δύο, αλλά πέντε παράξενων γεγονότων στις διεθνείς παρατηρεί το Bloomberg, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το τι συμβαίνει και γιατί στα κυριότερα χρηματιστήρια του κόσμου. «Μπορεί απλά να ζεις σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή», λέει ένα αρχαίο κινεζικό ρητό και ίσως όχι άδικα.

Ενδιαφέροντα - και γιατί όχι περίεργα; - γεγονότα συμβαίνουν πάντα στις αγορές, είτε αφορούν στην κοινή χρηματοπιστωτική λογική, είτε αντιπροσωπεύουν μια ασυνήθιστη προσέγγιση που πηγαίνει κόντρα στις παραδοσιακές και τετριμμένες καταστάσεις.

Τι συμβαίνει στην τρέχουσα συγκυρία; Το Βloomberg παρουσιάζει ως εξής:

1) Αρνητικές αποδόσεις

Το φαινόμενο των αρνητικών αποδόσεων χαρακτηρίζεται από μεγάλη μερίδα αναλυτών ως κάτι νέο, ικανό ωστόσο να δώσει το στίγμα της διαφορετικής λογικής που επικρατεί στις αγορές. «Είναι θέμα κόστους και τίποτα περισσότερο. Δεν αφορά καμία δραματική αλλαγή, ικανή να κλονίσει τις αγορές», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της βρετανικής Barclays.

2) Κατακερματισμός στην αγορά των repos

Πρόκειται επίσης για ένα φαινόμενο που επεκτείνεται ταχύτατα. Η αγορά των repos χαρακτηρίζεται από αυξημένη διαφοροποίηση, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση περί κατακερματισμένη.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία έννοια συνοχής στην αγορά των repos. H αγορά είναι κατακερματισμένη», τονίζουν οι αναλυτές της Barclays.

3) Μειώνονται οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής Goldman Sachs, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων βαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς μειούμενες. Αυτό έως έναν βαθμό μπορεί να εξηγηθεί, καθώς, βάσει των νέων ρυθμιστικών κανόνων που τίθενται σε εφαρμογή στις ΗΠΑ, οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγράφουν μεγάλο ύψος εταιρικών ομολόγων στους ισολογισμούς τους.

4) Διάφορες κινήσεις στις αγορές που δεν θα μπορούσαν να συμβούν στις αγορές, τελικά συμβαίνουν…

Το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις που καταγράφονται στις αγορές είναι τέτοιες που τείνουν να καταρρίπτουν πάγια, παραδοσιακά και ισχυρά οικονομικά – επιχειρηματικά μοντέλα.

«Κάτι τόσο περίεργο στις αγορές συμβαίνει… μια φορά κάθε 62 χρόνια!», δήλωσε πρόσφατα ο Barnaby Martin, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch.

5) Η μεταβλητότητα ολοένα και αυξάνεται

«Η μεταβλητότητα που κυριαρχεί σήμερα στις αγορές είναι πιο περίπλοκη από εκείνη που έλαβε χώρα κατά το ξέσπασμα ή την κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», σημειώνουν οι αναλυτές της Bespoke Investment Group.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider