Πλουτίζουν οι Ρώσοι παραγωγοί από τις δυτικές κυρώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλουτίζουν οι Ρώσοι παραγωγοί από τις δυτικές κυρώσεις

Οι κυρώσεις στα τρόφιμα κατά της Ρωσίας δημιουργούν πεδίο «δόξης λαμπρό» για αγρότες, οι οποίοι κάνουν περιουσίες.

Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις στη Ρωσία, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το αποδυναμωμένο ρούβλι, δείχνουν να αποτελούν παράγοντες οι οποίοι «δουλεύουν όλοι» υπερ της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας αγροτικών προϊόντων στη χώρα.

Η Ros Agro έχει φιλόδοξο σχέδια τα οποία περιλαμβάνουν νέες φάρμες χοίρων και θερμοκήπια στην κεντρική και ανατολική Ρωσία αλλά και σχέδια για εξαγορές ύστερα από την πώληση των μετοχών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η πρόθεση της εταιρείας από τον Οκτώβριο να προχωρήσεις στην πρώτη ρωσική προσφορά νέων μετοχών στο Λονδίνο αντικατοπτρίζει μια γενικότερη αναγέννηση που σημειώνει ο αγροτικός τομέας στη χώρα καθώς δισεκατομμυριούχοι όπως είναι ο Vladimir Evtushenkov και ο Gennady Timchenko (φίλος του Vladimir Putin) επενδύουν σε ντομάτες και μήλα. Αυτή η τάση σηματοδοτεί επίσης και τις «παράξενες» συνέπειες από την «ανταλλαγή» κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ros Agro, η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Vadim Moshkovich, θα δαπανήσει 250 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από τις κυρώσεις μεταξύ Ρωσίας και δυτικών κρατών -οι οποίες θύμιζαν περισσότερο μια κίνηση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»-και ένα εξασθενημένο ρούβλι το οποίο «ανεβάζει» το επίπεδο των τιμών για τις υπερπόντιες μεταφορές.

Η εταιρεία πρόκειται να κάνει «επιθετικές» επενδύσεις και να αναπτυχθεί, ανέφερε ο Svyatoslav Arsenov, o οποίος βοηθά στην επίβλεψη της διάθεσης των περίπου 300 εκατ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου της Ros Agro στην UralSib Asset Management, η οποία εδρεύει στη Μόσχα. «Το υποτιμημένο ρούβλι έχει καταστήσει τον αγροτικό τομέα πολύ ελκυστικό από την άποψη τουλάχιστον της δημιουργίας κερδών», συμπληρώνει σχετικά.

Η Ρωσία, η οποία ήταν ο ένατος μεγαλύτερος εισαγωγέας τροφίμων στον κόσμο το 2013, είχε μειώσει μέχρι το 2015 τις εισαγωγές κατά 40% στα 26, 5 δις. δολάρια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Ο Putin είχε εισάγει μια οδηγία για να αυξήσει την ασφάλεια στον κλάδο των τροφίμων και πέρυσι είχε δηλώσει ότι «τα τεράστια αγροτεμάχια της χώρας την καθιστούν την πιο πλούσια χώρα στον αγροτικό τομέα».

Αν και η Ρωσία έχει μια σχετική αυτάρκεια στον κλάδο του κρέατος, δεν συμβαίνει το ίδιοι με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία δεν παράγει σε επαρκείς ποσότητες σε καθημερινή βάση, ανέφερε πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός της χώρας, Dmitry Medvedev. Η αξία των εισαγωγών των λαχανικών έφθασαν τα 1,7 δις. δολάρια πέρυσι και μάλιστα κάποια προϊόντα όπως οι ντομάτες έφθασαν από πολύ μακρινές περιοχές όπως είναι η Σενεγάλη στη Δυτική Αφρική. Η συνολική αγροτική παραγωγή σημείωσε άνοδο 3% πέρυσι παρά το γεγονός ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 3,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider