Πετρέλαιο: Τι χρειάζεται να ξέρετε για την συνάντηση της Ντόχα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Τι χρειάζεται να ξέρετε για την συνάντηση της Ντόχα

Κράτη που εκπροσωπούν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου θα συναντηθούν στη Ντόχα την Κυριακή 17 Απριλίου για να συζητήσουν μια συμφωνία «παγώματος» της παραγωγής τους στα επίπεδα του Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών του αργού. Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα έχουν ήδη υπογράψει μια προκαταρκτική σχετική συμφωνία, η οποία θέλουν να επεκταθεί και να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες.

Ποιοι θα συμμετάσχουν

Πέραν των τεσσάρων χωρών που έχουν υπογράψει την προκαταρκτική συμφωνία στη συνάντηση θα στείλουν εκπροσώπους οι: Αλγερία, Ανγκόλα, Αζερμπαϊτζάν, Κολομβία, Εκουαδόρ, Ινδονησία, Ιράκ, Κουβέτι, Μεξικό, Νιγηρία, Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ποιοι δεν θα συμμετάσχουν

Μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Βραζιλία και η Νορβηγία δεν πρόκειται να εμφανιστούν στη Ντόχα. Από τα 13 κράτη-μέλη του OPEC μόνο η Λιβύη δεν θα πάει στην συνάντηση. Το βασικό μέλος του OPEC που αντιστέκεται στο «πάγωμα» της παραγωγής είναι το Ιράν, το οποίο παρότι θα στείλει εκπρόσωπο στην συνάντηση επιμένει ότι δεν θα συγκρατήσει την παραγωγή του μέχρι να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν την επιβολή κυρώσεων από την παγκόσμια κοινότητα.

Πόσο πιθανή είναι η συμφωνία;

Σαράντα traders και αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με το αν θα υπάρξει συμφωνία. Παρότι το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας είναι «αισιόδοξο» και του Κατάρ έχει ένα «θετικό συναίσθημα», η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι θα παγώσει την παραγωγή της μόνο αν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο το Ιράν – κίνηση την οποία η Τεχεράνη την έχει χαρακτηρίσει «γελοία».

Τι συνέπειες θα έχει το «πάγωμα» της παραγωγής στις τιμές;

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πραγματοποιήσει ράλι άνω του 30% από την υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας ξεπερνώντας τα 40 δολάρια το βαρέλι. Μια συνολική συμφωνία μπορεί να «κλειδώσει» την τιμή σε αυτά τα επίπεδα ή ακόμη και να την επεκτείνει στα 50 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την Bank of America. Όμως η διατήρηση της παραγωγής σε αυτά τα επίπεδα δεν θα έχει μεγάλη σημασία γιατί οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ήδη αντλούν ποσότητες ρεκόρ κάθε μήνα.

Για πόσο πετρέλαιο γίνεται κουβέντα;

Οι παραγωγοί που έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν την συμμετοχή τους στο «πάγωμα» παράγουν περίπου 47 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα. Πολλές από αυτές τις χώρες παρήγαγαν αριθμό ρεκόρ τον Ιανουάριο χωρίς να έχουν σχέδια για να αυξήσουν και άλλο την παραγωγή. Η παραγωγή των 11 μελών του OPEC που στηρίζουν την συμφωνία έχει μειωθεί κατά περίπου μισό εκατομμύριο την ημέρα από τον Ιανουάριο.

Θα κάνει τη διαφορά η συνάντηση της Ντόχα;

Πολύ πιο σημαντικό για την αγορά του πετρελαίου είναι το τι θα κάνουν οι παραγωγοί των ΗΠΑ και του Ιράν.

Πως θα εφαρμοστεί η απόφαση;

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων περικοπών παραγωγής, ο OPEC παρακολουθούσε την δραστηριότητα των μελών του χρησιμοποιώντας δεδομένα από τρίτες πηγές, όπως οι ενημερωτικές υπηρεσίες και η κίνηση των τανκερ. Ο οργανισμός δεν έχει κανένα μηχανισμό που τιμωρεί τις χώρες που ξεπερνούν το όριο παραγωγής, για αυτό και πολλές χώρες ξεπερνούσαν αυτά τα όρια όταν ήταν ακόμη σε ισχύ.

Τι έγινε την τελευταία φορά που ο OPEC προχώρησε σε συμφωνία

Ο OPEC έχει λόγους να αμφισβητεί την ειλικρίνεια των υπόλοιπων χωρών. Η τελευταία φορά που ο Οργανισμός είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τους ανταγωνιστές του ήταν το 2001 όταν η Ρωσία, το Μεξικό, το Ομάν, η Αγκόλα και η Νορβηγία είχαν υποσχεθεί να μειώσουν την παραγωγής του κατά συνολικά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο μέχρι τα μισά του επόμενου χρόνου μόνο το Μεξικό και η Νορβηγία είχαν μειώσει την παραγωγή τους και μάλιστα η Ρωσία αντλούσε περισσότερο πετρέλαιο.

Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία;

Με τις προσδοκίες για συμφωνία να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, οι trades ξεκίνησαν ένα μπαράζ αγορών που οδήγησε το αργό σε υψηλό τεσσάρων μηνών. Αν οι υπουργοί δεν καταφέρουν να έλθουν σε συμφωνία, οι επιπτώσεις στις τιμές θα είναι πολύ σοβαρές προειδοποιεί η Citigroup.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider