Πάνω από τα 50 ή κάτω από τα 30 δολάρια θα πάει το πετρέλαιο;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα 50 ή κάτω από τα 30 δολάρια θα πάει το πετρέλαιο;

Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ξεπεράσει και τα 50 δολάρια το βαρέλι κατά αν οι παραγωγοί πετρελαίου κατά τη συνάντησή τους στην Ντόχα στις 17 Απριλίου συμφωνήσουν για πάγωμα της παραγωγής, σύμφωνα με την Bank of America. «Ένα ενδεχόμενο πάγωμα της παραγωγής για τα μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία (εξαιρουμένου του Ιράν) θα μπορούσε να φέρει μια ισορροπία στην αγορά με τη μείωση της παραγωγής βαρελιών κατά 0,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το β’ εξάμηνο του έτους και να ωθήσει την αγορά σε έλλειψη κατά το τρίτο τρίμηνο, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη η τράπεζα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Τουλάχιστον 15 παραγωγοί, οι περισσότεροι μέλη του ΟΠΕΚ καθώς και μη μέλη, όπως είναι η Ρωσία συμφώνησαν να συναντηθούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ το Σαββατοκύριακο. Το αργό brent, το οποίο «κατρακύλησε» σε χαμηλό 12ετίας τον Ιανουάριο, σημείωσε άνοδο 30% από τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα έφθασαν σε μια αρχική συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής το Φεβρουάριο του 2016.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας ακόμη και μια μικρή μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με έναν «μηχανισμό στήριξης» θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι. Και ανεξάρτητα από το τι θα αποφασιστεί,

η αγορά δείχνει να ανακτά μια ισορροπία και αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος στη μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ και την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Συγκεκριμένα, η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει πέσει κατά 6,2% στα 9,01 εκατ. βαρέλια από τα 9,61 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο πέρυσι.

Η Bank of America δεν απέκλεισε την πιθανότητα να μην επιτευχθεί τελικά συμφωνία στη Ντόχα ένα σενάριο το οποίο θα έσπρωχνε τις τιμές κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, δεν έχει εξαλειφθεί ο φόβος να ανακοινώσει η Σαουδική Αραβία μια αύξηση στην παραγωγή ως απάντηση στην επιστροφή του Ιράν στην αγορά ύστερα από την άρση των κυρώσεων τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές θα πέσουν ακόμη πιο κάτω από τα 30 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι ένα πάγωμα θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει τουλάχιστον η συσσώρευση της παραγωγής, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές σε κατάρρευση από τα επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι που καταγράφηκαν τον Ιούνιο του 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider