Αργία πλέον η Παρασκευή στη Βενεζουέλα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αργία πλέον η Παρασκευή στη Βενεζουέλα

Σε μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου των εργαζομένων προχώρησε η κυβέρνηση κηρύσσοντας μη εργάσιμες ημέρες όλες τις Παρασκευές του Απριλίου και του Μαΐου. Η κίνηση του προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro έγινε σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας αφού η παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει σε κρίσιμα όρια τα επίπεδα του νερού στα εργοστάσια υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου εξοικονόμησης 60 ημερών θα παρουσιαστούν αργότερα μέσα στη μέρα από την κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με τον ηγέτη της Βενεζουέλας σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο του σχεδίου θα ζητηθεί από τους μεγάλους «καταναλωτές», όπως τα εμπορικά κέντρα και τα ξενοδοχεία να χρησιμοποιούν τις δικές τους γεννήτριες για εννέα ώρες την ημέρα. Επίσης, οι βαριές βιομηχανίες που λειτουργούν στην χώρα θα κληθούν να μειώσουν την κατανάλωση κατά 20%.

«Αυτό το σχέδιο 60 ημερών ή δύο μηνών θα επιτρέψει στην χώρα να ξεπεράσει την πιο δύσκολη περίοδο με το μεγαλύτερο ρίσκο», δήλωσε χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση ο Maduro και κάλεσε όλες τις οικογένειες και τους νέους της χώρας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, με πειθαρχεία, συνείδηση και έντονο πνεύμα συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η ακραία κατάσταση ξηρασίας, συνέπεια των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί το φαινόμενο του El Nino.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο Maduro κατέβασε το γενικό της χώρας για μια εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα τον περασμένο μήνα, δίνοντας στους εργαζόμενους τρεις επιπλέον ημέρες αργίας. Με την προσπάθεια αυτή κατάφερε να εξοικονομήσει σχεδόν 22 εκατοστά νερού στο φράγμα Guri στη νότια πολιτεία της Μπολιβάρ, η οποία προμηθεύει το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην πρωτεύουσα Καράκας.

Αν τα επίπεδα του νερού στο φράγμα πέσουν κάτω από 240 μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να κλείσει το εργοστάσιο ώστε να αποφύγει πιθανή βλάβη στις ανεμογεννήτριες. Να σημειώσουμε πως το σημερινό επίπεδο είναι περίπου 243 μέτρα, σύμφωνα με τον Maduro.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία θα αφορά εξίσου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider