Οι επενδυτές κάνουν πάρτι και ποντάρουν σε νέο ράλι του χρυσού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επενδυτές κάνουν πάρτι και ποντάρουν σε νέο ράλι του χρυσού

Την τιμητική του και στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει ο χρυσός, με τους φανατικούς «οπαδούς» του να ποντάρουν σε διατήρηση του… πάρτι, ακόμη κι αν το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε ανοδικό ράλι 17% στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, ακόμη κι αν τα συμβόλαια του χρυσού δέχθηκαν κάποιες πιέσεις τον Μάρτιο, ορισμένοι από τους πιο γνωστούς managers που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά χρήματος στοιχηματίζουν πως το asset με τις καλύτερες επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, θα συνεχίσει να λάμπει.

Ακόμη κι αν τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου έχουν απομακρυνθεί από τα υψηλά των 13 μηνών, στα οποία ανήλθαν πρόσφατα, αυτή τη στιγμή τα στοιχήματα των hedge funds υπέρ της ανόδου του χρυσού έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2015.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2016, τα συμβόλαια του κίτρινου μετάλλου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο σε διάστημα τριών δεκαετιών, καθώς η αναταραχή των διεθνών αγορών υπό το βάρος των φόβων για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, έστρεψε ξανά στην αγκαλιά του χρυσού τους «νευρικούς» επενδυτές.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Janet Yellen, η σιδηρά κυρία της αμερικανικής Fed, προανήγγειλε σταδιακές – και μόνο – αυξήσεις επιτοκίων, υπό το βάρος των κινδύνων που ελλοχεύουν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτός είναι ο λόγος που, σύμφωνα με τη βρετανική συμβουλευτική εταιρεία, Metals Focus, όσο διατηρείται το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τόσο θα αυξάνονται οι τοποθετήσεις των επενδυτών στο χρυσό.

«Οι επενδυτικές τοποθετήσεις στις μετοχές τείνουν προς το τέλος τους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για το χρυσό. Η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο είναι εδώ και είναι ισχυρή», σχολιάζει η Maria Smirnova, manager χαρτοφυλακίου στην καναδική Sprott Asset Management. «Το διεθνές οικονομικό τοπίο αλλάζει άρδην, αφού όλοι συνειδητοποιούν πλέον πως η νομισματική πολιτική δεν αποδεικνύεται τόσο ισχυρή όσο οι κεντρικές τράπεζες ήλπιζαν. Οι δείκτες του πληθωρισμού παραμένουν χαμηλοί διεθνώς και τα επιτόκια δεν αυξάνονται. Όλοι αυτοί οι παράγοντες λειτουργούν υποστηρικτικά για τον χρυσό», προσθέτει.

Δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου, οι long τοποθετήσεις υπέρ του χρυσού αυξήθηκαν κατά 2,1%, με τους hedge fund managers να αυξάνουν τα στοιχήματά τους στο κίτρινο μέταλλο για τρίτη – σε διάστημα τεσσάρων – εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται εδώ πως στις 11 Μαρτίου ο χρυσός κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, κλείνοντας στα 1.287,80 δολάρια ανά ουγγιά. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο, η τιμή των συμβολαίων του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψε άνοδο 17%, ήτοι η μεγαλύτερη από το 1986. Μέχρι και το 2015, η τιμή υποχωρούσε για τρία διαδοχικά έτη.

Υποστηρικτικά στο ράλι του κίτρινου asset λειτουργεί και η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, αφού αυξάνει την αίγλη του χρυσού ως εναλλακτική επενδυτική τοποθέτηση. Τον Μάρτιο το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε τη μεγαλύτερη – μηνιαία – πτώση του από το 2010.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη εμφανίζονται ιδιαιτέρως θετικά σε διεθνές επίπεδο», σχολιάζει ο Adrian Day, πρόεδρος της Adrian Day Asset Management, με έδρα στο Maryland και συνολικά υπό διαχείριση assets 146 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider