Ρομπότ ψήνουν την πίτσα καθ' οδόν για το σπίτι σας!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρομπότ ψήνουν την πίτσα καθ' οδόν για το σπίτι σας!

Η Domino’s Pizza Enterprises Ltd, μετά την «απογείωση» της μετοχής της κατά 800% μέσα σε πέντε χρόνια, βρήκε τρόπο να απογειώσει και τις υπηρεσίες της με την «πίτσα των 3 λεπτών».

Η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων πίτσας στην Αυστραλία αξιοποιεί τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες στον κλάδο της εστίασης και επιστρατεύει ακόμη και ρομπότ προκειμένου να μειώσει στο μισό τον χρόνο ψησίματος και παράδοσης των προϊόντων της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Don Meij ονομάζει το εγχείρημα «Project 3-10: σε 3 λεπτά την παραλαμβάνετε από το κατάστημα, σε 10 λεπτά στο σπίτι σας». «Η ανάπτυξη που θα φέρει θα είναι συγκλονιστική», τονίζει το κορυφαίο στέλεχος της αλυσίδας που ξεκίνησε την καριέρα του στην Domino’s Pizza πριν από 30 χρόνια σαν διανομέας.

Η μεγάλη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει ο Meij ήταν να διατηρήσει τους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης της προηγούμενης δεκαετίας που οδήγησαν τη μετοχή στην κορυφή των επιδόσεων στο αυστραλιανό χρηματιστήριο. Ο Meij ξεκίνησε πείθοντας τους καταναλωτές να κάνουν παραγγελίες μέσω κινητού. Έπειτα, ακολούθησαν μια σειρά από καινοτομίες για πιο γρήγορη παραγγελίες, μεταξύ των οποίων και ένα ρομπότ 180 κιλών που σκανάρει την ίριδα του ματιού προτού παραδώσει την καυτή πίτσα και το παγωμένο αναψυκτικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα προηγούμενα 10 χρόνια οι επενδυτές της Domino κατέγραψαν αποδόσεις άνω του 2.000%, χάρη στην εκτίναξη της κερδοφορίας της εταιρείας. Το ράλι θα συνεχιστεί, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς: η μετοχή αναμένεται να καταγράψει ένα 6% τον επόμενο χρόνο, μετά από μέσο όρο ανόδου 60% την τελευταία επταετία.

Η Domino’s Pizza Enterprises με έδρα το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας είναι ο μεγαλύτερος franchisee μητρικής Domino’s Pizza Inc. εκτός ΗΠΑ. Εκτός από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, έχει ανοίξει καταστήματα στην Ιαπωνία και κάποια ευρωπαϊκά κράτη, με τη συνολική χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 3,8 δισ. δολάρια.

Για να ψήνονται φρέσκιες πίτσες μέσα σε μόλις τρία λεπτά, χρειάζονται φούρνοι νέας τεχνολογίας που εκτοξεύουν τη θερμότητα προς πολλαπλές κατευθύνσεις, εξηγεί ο Meij. Στις δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, χάρη στη νέα αυτή τεχνολογία, ο χρόνος ψησίματος μειώνεται κάτω από το μισό, στα τέσσερα λεπτά. Δεδομένου ότι στόχος της εταιρείας είναι να επιτύχει το 3λεπτο στο ψήσιμο για να «πιάσει» το 10λεπτο στην παράδοση κατ’ οίκον, ο Meij εκτιμά ότι αυτός θα επιτευχθεί μέσα σε τρία χρόνια.

Παράλληλα, αυτόν τον μήνα η Domino’s ξεκινά δοκιμαστικές παραδόσεις με ρομπότ στο Μπρισμπέιν, με στόχο τα ρομπότ της να κατακλύσουν τους δρόμους ολόκληρης της χώρας έως το 2018. Με τους ρομποτικούς διανομείς, η εταιρεία θα επιτύχει μείωση κόστους και μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους, ενώ η πίτσα θα ψήνεται καθ’ οδόν!

Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνονται, επίσης, χιλιάδες νέα καταστήματα για μείωση των χρόνων παράδοσης. «Εν τέλει, θα χρειαστούμε περισσότερα καταστήματα. Πρέπει να φέρουμε την κουζίνα πιο κοντά στον καταναλωτή, έτσι μόνο θα γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί», σημειώνει ο Meij.

Έως το 2025, ο όμιλος αναμένεται να λειτουργεί 4.250 καταστήματα παγκοσμίως. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, θα πρέπει να ανοίξει 2.000 νέα καταστήματα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοίγει ένα την ημέρα.

Το 2017 η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί σε νέες αγορές, είτε αγοράζοντα υφιστάμενες αλυσίδες της Domino’s είτε μετατρέποντας τοπικές εταιρείες διανομής πίτσας. «Προς το παρόν έχουμε παρουσία σε τρεις ηπείρους, γιατί να μην επεκταθούμε και σε τέταρτη;», διερωτάται ο CEO. Δικαιολογημένα, αν αναλογιστεί κανείς πόσο επιτυχημένη είναι μέχρι σήμερα η πορεία της αυστραλιανής εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider