Tο βούτυρο της Γερμανίας ανεβοκατεβάζει το ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tο βούτυρο της Γερμανίας ανεβοκατεβάζει το ευρώ

Στοιχεία, όπως το πόσο κοστίζει το φρέσκο βούτυρο στη Δρέσδη ή ένα πουκάμισο στη Λειψία, που συγκεντρώνουν κάθε μήνα στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας καταλήγουν να καθορίζουν την πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι τιμές των προϊόντων που πωλούνται σε αυτό το κρατίδιο, που ήταν μέρος της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας μέχρι το 1990, βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών και των επενδυτών που προσπαθούν να μαντέψουν το πληθωρισμό της Γερμανίας και στη συνέχεια της Ευρωζώνης. Και αυτό διότι η Σαξονία είναι το πρώτο κρατίδιο της Γερμανίας που δημοσιεύει τα μηνιαία στατιστικά τιμών καταναλωτή σε μια εποχή που ο πληθωρισμός σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Όσο πιο σύντομα έχουμε μια ιδέα για τα δεδομένα του πληθωρισμού, τόσο το καλύτερο», σημειώνει από το Λονδίνο o Neil Jones, επικεφαλής των hedge-funds της Mizuho Bank. «Η Σαξονία είναι η πρώτη που ανακοινώνει τις τιμές καταναλωτή, είναι στη Γερμανία που αποτελεί και τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την πορεία του πληθωρισμού στην περιοχή αλλά και την πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Οι αντιδράσεις των αγορών στα στοιχεία πληθωρισμού της Σαξονίας την προηγούμενη Τετάρτη επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των γερμανικού 10ετούς ομόλογου μειώθηκαν σχεδόν αμέσως μετά την δημοσίευση των στοιχείων για τη Σαξονία που έδειχναν ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Το τελευταίο ένα χρόνο το ευρώ ενισχύθηκε κατά μέσο όρο κατά 0,08% έναντι του δολαρίου μέσα σε πέντε λεπτά από τη δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού της Σαξονίας. Παρότι η συγκεκριμένη μεταβολή δεν σηματοδοτεί κάποια τεκτονική αλλαγή στη ψυχολογία των αγορών, η αντίδραση αυτή ήταν μεγαλύτερη από αυτή που σημειώνεται κατά τη δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού ολόκληρης της Ευρωζώνης. Είναι μεγαλύτερη και από την αντίδραση που προκαλεί η δημοσίευση των στοιχείων του ινστιτούτου lfo για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, που παλιότερα είχε πολύ μεγάλη σημασία για τη πορεία των αγορών.

«Αυτή τη στιγμή ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την αγοράς συναλλάγματος είναι οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας τα οικονομικά στοιχεία που επηρεάζουν αυτές τις πολιτικές», σημειώνει ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας τονίζοντας ότι παρότι το lfo κινούσε την αγορά συναλλάγματος στο παρελθόν κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον.

Η σημασία της Σαξονίας οφείλεται κυρίως στην επικαιρότητα και όχι στο μέγεθος της. Είναι το πρώτο σημάδι παρά καθοριστικός παράγοντας για την Γερμανία. Το κρατίδιο είναι το έκτο σε πληθυσμό από τα 16 της Γερμανίας με περίπου 4,1 εκατομμύρια κατοίκους, ή περίπου το 5% του συνόλου της χώρας.

«Δεν πιστεύω ότι ο πληθωρισμός της Σαξονίας είναι καλός δείκτης για το σύνολο της Γερμανίας», δηλώνει ο οικονομολόγος Stefan Kipar προσθέτοντας ότι άλλα μεγαλύτερα κρατίδια επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Ωστόσο «συνήθως η πρώτη πληροφορία είναι αυτή που προκαλεί και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στις αγορές», τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider