Τι «ψωνίζουν» οι Κινέζοι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «ψωνίζουν» οι Κινέζοι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ

«Επενδυτική μανία» έχει πιάσει τους Κινέζους κροίσους που ξεχειλίζουν από ρευστότητα και αναζητούν καλές επενδυτικές ευκαιρίες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευνοϊκές κυβερνητικές πολιτικές, σε συνδυασμό με τη δίψα των Κινέζων να επεκταθούν σε ξένες αγορές έχουν διπλασιάσει τις συμφωνίες στις ΗΠΑ φέτος στα 40,5 δισ. δολάρια.

Πού πηγαίνουν, όμως, τα κινέζικα χρήματα;

Σε πολυτελή ξενοδοχεία

Το χαρτοφυλάκιο της Strategic Hotels & Resorts Inc. περιλαμβάνει κεντρικά ξενοδοχεία της αλυσίδας Four Seasons στο Ώστιν και τη Σίλικον Βάλεϊ, καθώς και συγκροτήματα Intercontinental στο Μαϊάμι και το Σικάγο. Τόση ήταν η επιθυμία του ασφαλιστικού ομίλου Anbang Insurance Group Co. να εξαγοράσει τα ξενοδοχεία, που συμφώνησε με την εισηγμένη Blackstone Group LP να καταβάλει τίμημα 6,5 δισ. δολαρίων, μόλις τρεις μήνες μετά την εξαγορά του ξενοδοχειακού ομίλου από την ίδια.

Σε περισσότερα πολυτελή ξενοδοχεία

Η κινεζική Anbang είναι ο επικρατέστερος μνηστήρας της Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., μετά από δυο πετυχημένες προσφορές της Marriott International Inc. Η Starwood έχει στην κατοχή της ακίνητα αξίας 4 δισ. δολαρίων, μεταξύ αυτών και το St. Regis στη Νέα Υόρκη. Με την προσφορά της Anbang, όμως, η αξία της αμερικανικής Starwood εκτινάσσεται στα 14 δισ. δολάρια.

Σε ψυγεία, πλυντήρια πιάτων και καφετιέρες

Οι Κινέζοι δεν αρέσκονται μόνο σε ακίνητα –γοητεύονται και από τον οικιακό εξοπλισμό. Η General Electric Co. έχει κλείσει συμφωνία 5,4 δισ. δολαρίων με την κινεζική Haier Group Co. για την πώληση του τομέα συσκευών της τον ερχόμενο Ιανουάριο. Από τη συμφωνία αυτή, η General Electric κερδίζει 2 δισ. περισσότερα σε σύγκριση με προηγούμενη συμφωνία που ακυρώθηκε από το αμερικανικό δικαστήριο. Για να προχωρήσει, όμως, στην εξαγορά, η Haier θα πρέπει να εξασφαλίσει έγκριση από τις υπηρεσίες ανταγωνισμού στις ΗΠΑ, το Μεξικό, τον Καναδά και την Κολοβία.

Σε γερανούς

Εκτός από τον οικιακό εξοπλισμό, όμως, οι κινεζικοί όμιλοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μηχανολογικό εξοπλισμό, Η Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Co., για παράδειγμα, προχωρά στην εξαγορά της Terex Corp με έδρα το Κονέκτικατ. Η Terex προχώρησε πρόσφατα στην απορρόφηση της φιλανδικής εταιρείας γερανών Konecranes Oyj, γεγονός που τράβηξε την προσοχή της κινεζικής βιομηχανίας, ώστε να πληρώσει 31 δολάρια ανά μετοχή για να κάνει την Terex… δική της.

Στον κινηματογράφο

Η τέχνη δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους Κινέζους επιχειρηματίες. Ένας εξ’ αυτών –ο πλουσιότερος άνθρωπος σήμερα στην Κίνα– συμφώνησε τον Ιανουάριο να εξαγοράσει τη Legendary Entertainment LLC, την εταιρεία παραγωγής του Godzilla αλλά και της τριλογίας Dark Knight, η οποία συμμετείχε επίσης στην παραγωγή του Jurassic World. Το τίμημα της εξαγοράς διόλου ευκαταφρόνητο, μόλις 3,5 δισ. δολάρια. Ο Wang Jianlin είναι ο πρώτος Κινέζος που «πατάει το πόδι» του στο Χόλιγουντ.

Σε εταιρείες λογισμικού

Η Ingram Micro Inc. είναι αμερικάνικη εταιρεία υπολογιστών, δικτύων και διανομής λογισμικού που εξαγοράστηκε τον Φεβρουάριο από έναν βραχίονα της κινεζικής HNA Group Co. έναντι 6 δισ. δολαρίων. Την Ingram Micro θα συνεχίζει να διαχειρίζεται η αμερικανική Irvine, η οποία θα ενσωματωθεί στον κινεζικό κολοσσό που το περασμένο έτος εξαγόρασε την εταιρεία διαχείρισης αποσκευών αεροδρομίων Swissport International.

Σε dating apps για γκέι

Η αδυναμία των Κινέζων για την τεχνολογία και τις ψηφιακές εφαρμογές είναι γνωστή. Ο κολοσσός διαδικτυακών παιχνιδιών Beijing Kunlun Tech Co., ο οποίος έφερε τα Angry Birds στην Κίνα, εξαγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο στην εφαρμογή γνωριμιών Grindr που απευθύνεται σε ομοφυλόφιλους. Η εταιρεία του Zhou Yahui πρόσφερε 93 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το 60% της New Grindr LLC και συνεχίζει να ψάχνει για επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Σε χρηματιστήρια

Τον περασμένο μήνα, το Χρηματιστήριο του Σικάγο ανακοίνωσε ότι πέρασε στην ιδιοκτησία της Chongqing Casin Enterprise Group, ενός κινεζικού επενδυτικού ομίλου. Το Χρηματιστήριο του Σικάγο έχει ιστορία 134 ετών και διεκπεραιώνει μόλις το 0,5% των συνολικών συναλλαγών στις ΗΠΑ αλλά για να περάσει στον κινεζικό όμιλο χρειάζεται έγκριση από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν την πάρει, θα είναι η πρώτη εξαγορά αμερικανικού χρηματιστηρίου από Κινέζους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider