Η Κίνα ανεβάζει το παλλάδιο στην κορυφή των πολύτιμων μετάλλων 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα ανεβάζει το παλλάδιο στην κορυφή των πολύτιμων μετάλλων 
Η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αυξάνεται λόγω της Κίνας, η οποία θέλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων.

Η τιμή του παλλάδιου σπάει όλα τα ρεκόρ και οι επενδυτές αναμένουν ότι λόγω των μικρών αποθεμάτων το ανοδικό ράλι για το πολύτιμο μέταλλο μόλις έχει ξεκινήσει.

Το παλλάδιο, που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στους καταλύτες αυτοκινήτων, έχει αυξηθεί κατά 9% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα πολύτιμα μέταλλα. Η ζήτηση αυξάνεται κυρίως λόγω της Κίνας, η οποία θέλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων και επιβάλλει πιο αυστηρές προδιαγραφές για τους καταλύτες των αυτοκινήτων.

Η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα να μην φθάνει η παγκόσμια παραγωγή του μετάλλου και οι αναλυτές της αγοράς όπως η Citigroup αναμένουν περαιτέρω άνοδο της τιμής. Το ίδιο εκτιμούν και τα hedge funds που αυτή τη στιγμή στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό σε περαιτέρω κέρδη του παλλάδιου.

«Η εκτίμηση της αγοράς για το μέλλον είναι πολύ θετική», αναφέρει ο Μάξγουελ Γκολντ, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της Aberdeen Standard Investments που διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους 730 δισ. δολαρίων. «Αντιμετωπίζουμε ελλείμματα προσφοράς εδώ και 8 χρόνια και αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί», σημειώνει.

Η αγορά του παλλάδιου δεν είναι μεγάλη. Όπως και η πλατίνα, η παραγωγή του πολύτιμού μετάλλου είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη κατά κύριο λόγο στη Ρωσία και τη Νότιο Αφρική. Οι δύο χώρες παράγουν περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής.

Ζήτηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Περίπου το 70% της ζήτησης για παλλάδιο προέρχεται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών CPM Group. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων παραμένουν ισχυρές στα περισσότερα μέρη του κόσμου και έτσι οι τιμές του παλλαδίου παρέμειναν υψηλές σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βιομηχανικά αγαθά που επηρεάστηκαν αρνητικά από την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής παγκοσμίως.
Τα αποθέματα είναι η τόσο περιορισμένα που οι καταναλωτές στρέφονται στον δανεισμό του πολύτιμου μετάλλου για να προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες.

Η απειλή

Υπάρχει μόνο μια απειλή για το παλλάδιο: Η αντικατάστασή του. Ιστορικά το παλλάδιο ήταν πάντα φθηνότερο από τη πλατίνα και για αυτό τον λόγο το προτιμούσαν ως μια πιο φθηνή εναλλακτική, καθώς τα δύο μέταλλα έχουν παρόμοιες χημικές ιδιότητες. Όμως το πρόσφατο ράλι έχει αντιστρέφει αυτή τη σχέση τιμής και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος το παλλάδιο να αντικατασταθεί από την πλατίνα.

Και πάλι όμως, οι κατασκευαστές χρειάζονται 18 με 24 μήνες για να αλλάξουν την παραγωγή τους, όποτε η θέση του παλλαδίου δεν απειλείται στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την αναλύτρια της Standard Chartered Bank στη Νέα Υόρκη, Σούκι Κούπερ.

«Πολλοί κατασκευαστές έχουν δείξει πως η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει άμεσα και γρήγορα αν και είναι οικονομικά δυνατή», δήλωσε. «Οι εκτιμήσεις μακροπρόθεσμα παραμένουν θετικές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider