Μακρόν: Hotspot σε Νίγηρα και Τσαντ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακρόν: Hotspot σε Νίγηρα και Τσαντ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε να γίνεται στον Νίγηρα και το Τσαντ η «ταυτοποίηση» των ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία τους «το συντομότερο δυνατόν», όπως είπε ο ίδιος μετά τη λήξη της ευρωαφρικανικής μίνι συνόδου κορυφής που φιλοξενήθηκε στο Παρίσι.

Η διαδικασία αυτή, που θα επιτρέψει να χορηγείται άσυλο στους αιτούντες ενώ βρίσκονται ακόμη σε αφρικανικό έδαφος, θα μπορούσε να γίνει σε ζώνες που έχουν χαρακτηριστεί ασφαλείς, στον Νίγηρα και το Τσαντ, υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η ταυτοποίηση, εξήγησε, θα γίνεται με βάση τους καταλόγους της Ύπατης Αρμοστείας. Κατά τον τρόπο αυτό θα αποτρέπονται «άνδρες και γυναίκες να παίρνουν απερίσκεπτο ρίσκο, σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη ζώνη και κατόπιν στη Μεσόγειο».

Ο Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ «της δυνατότητας να οργανωθεί ο επαναπατρισμός» των μεταναστών και ανακοίνωσε ότι για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστεί με κάθε χώρα ξεχωριστά.

Ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο επέμεινε από την πλευρά του ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης «δεν θα λυθεί παρά μόνο με την ανάπτυξη» των χωρών της Αφρικής. «Το ουσιαστικό πρόβλημα θα παραμείνει η ανάπτυξη (...) χρειάζονται πόροι», τόνισε.

Ο Ντεμπί επανέλαβε επίσης ότι είναι αναγκαίο να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη, τη χώρα απ' όπου περνούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στην πορεία τους προς την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider