Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Αργολίδα και Φωκίδα - Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό - Όλα τα μέτωπα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Αργολίδα και Φωκίδα - Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό - Όλα τα μέτωπα
Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης.

Τελευταία ενημέρωση: 12:33

Διατηρείται για σήμερα το πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Αν. Λέσβο και Σκύρο.

Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr.

Ξέσπασε φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό.

Πρόκειται για νέα φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης. Όπως αναφέρεται σε tweet της Πυροσβεστικής, «κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις».

Πυρκαγιά στην Κορακιά

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν, από νωρίς σήμερα το πρωί, ρίψεις νερού στο μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή, Κορακιά, Κρανιδίου στην Αργολίδα.

Παράλληλα, επιχειρούν και ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε εξέλιξη, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές, για πιθανή απειλή κάποιου οικισμού.

Όσον αφορά την ξενοδοχειακή μονάδα, από την οποία απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι ένοικοί της, σήμερα αναμένεται να γίνει η πρώτη αποτίμηση των όποιων ζημιών προκλήθηκαν από την φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, λίγα λεπτά πριν ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος δίπλα από το ξενοδοχείο, είχαν εκδηλωθεί άλλες δύο παράλληλα σε εγκαταλειμμένες οικίες εντός οικισμών της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού κλιμακίου διασπάστηκαν έως την πλήρη κατάσβεση των πρώτων πυρκαγιών που είχε ως αποτέλεσμα την δικαιολογημένη καθυστέρηση τους στο σημείο.

Πυρκαγιά στην Άμφισσα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι αρχές με το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Φωκίδα, προσπαθώνταςνα περιορίσουν τη φωτιά.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται προς την Ιτέα, όπου έχουν αναπτυχθεί δύο μέτωπα το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς τα οποία παραμένουν ακόμα ενεργά.

«Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά», αναφέρει το ΣΚΑΙ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Τα δύο από αυτά είχαν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό ενώ υπήρχε και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για εναέριο συντονισμό. Παράλληλα έχουν διατεθεί δεκάδες μηχανήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση και υδροφόρες όπως επίσης έχουν βρεθεί στην περιοχή και εθελοντές πυροσβέστες ενώ με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά για να διερευνήσει τις αιτίες για την έναρξη της.

Πυρκαγιά στην Ηλεία

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά στην Ηλεία από το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ‘καντηλάκια', στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα , ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».

Όσον αφορά στις δύο αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε ότι «η πρώτη σημειώθηκε στην περιοχή της Βάλμης και η δεύτερη κοντά στην Απιδούλα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Στο Άγιο Όρος

ελτιωμένη είναι η εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε, χθες το απόγευμα, σε δύσβατη δασική έκταση στο 'Αγιον Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει οριοθετηθεί, ενώ στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν, χθες, και εναέρια μέσα.

Πυρκαγιά στο Σχηματάρι

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά που ξέσπασε χθες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βρυσούλα Σχηματαρίου παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα και καίει χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ υπάρχουν κοντά διάσπαρτα σπίτια.

Παραμένουν οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Παρά τη μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς της φωτιάς.

Επιπρόσθετα, το meteo σημειώνει ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και σε Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για τον σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Ρόδο.

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς

Καύτρες σε απόσταση 700 μέτρων μεταφέρει ο άνεμος

Όσον αφορά τις φωτιές της Δευτέρας, όπως αναφέρει ενδεικτικά το meteo για την αγροτοδασική πυρκαγιά που έλαβε χώρα στην περιοχή ανατολικά του Σχηματαρίου Βοιωτίας, η προκαταρκτική ανάλυση των δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης που έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς, αναδεικνύει τα κύρια χαρακτηριστικά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών μιας καθοδηγούμενης από τον άνεμο πυρκαγιάς.

Αυτά είναι:

- Η σχεδόν οριζόντια διάδοση της στήλης καπνού, ως απόρροια των ενισχυμένων και πολύ ξηρών βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

- Η έντονη καύση της ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης κάτω από συνθήκες πολύ χαμηλής σχετικής υγρασίας (8 - 12 %).

- Επίσης, από τη δορυφορική εικόνα υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά, καθοδηγούμενη από τον άνεμο, παρουσίασε πρόσκαιρα ακραία συμπεριφορά, καθώς μετέφερε καύτρες έως και 700 μέτρα κατάντη του βορειοδυτικού ανέμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, Αργολικές Ειδήσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς: Στο «πορτοκαλί» 13 περιοχές την Τρίτη

Πυρκαγιά στην Άμφισσα: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες - Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα

gazzetta
gazzetta reader insider insider