Η Ινδονησία «ανοίγει» ξανά τις εξαγωγές φοινικέλαιου για να βοηθήσει την παγκόσμια αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ινδονησία «ανοίγει» ξανά τις εξαγωγές φοινικέλαιου για να βοηθήσει την παγκόσμια αγορά
Το φοινικέλαιο είναι ένα λάδι που χρησιμοποιείται σε πληθώρα κλάδων, από το φαγητό, μέχρι την παραγωγή προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, μέχρι και στα καύσιμα. 

Η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φαγώσιμων λαδιών, ανακοίνωσε πως προχωράει στην άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φοινικέλαιου, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει την παγκόσμια αγορά, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις στην αγορά.

Οι εξαγωγές φοινικέλαιου μπορεί να αρχίσει εκ νέου από τις 23 Μαΐου ανακοίνωσε σχετικά ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, αίροντας την απαγόρευση που είχε επιβάλλει στις 28 Απριλίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το φοινικέλαιο είναι ένα λάδι που χρησιμοποιείται σε πληθώρα κλάδων, από το φαγητό, μέχρι την παραγωγή προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, μέχρι και στα καύσιμα.

«Δεδομένης της προσφοράς και της κατάστασης με τα μαγειρικά έλαια και λαμβάνοντας υπόψη τα 17 εκατομμύρια ανθρώπους που απασχολούνται στον τομέα (…) αποφάσισα ότι οι εξαγωγές μαγειρικών ελαίων μπορούν να ξαναρχίσουν στις 23 Μαΐου» ανέφερε ο πρόεδρος σε ένα σύντομο διάγγελμά του.

Εδώ και πολλούς μήνες στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας παρατηρείται έλλειψη μαγειρικών ελαίων και οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ, ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. Ο πρόεδρος Ουιντόντο τόνισε ότι μολονότι οι εξαγωγές θα ξαναρχίσουν, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση για να διασφαλίσει ότι οι τιμές θα παραμείνουν προσιτές.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει προσπαθήσει να ελέγξει την άνοδο των τιμών και να διασφαλίσει την τοπική παραγωγή και προμήθεια από τον Δεκέμβριο του 2021, επιβάλλοντας πλαφόν στην τιμή πώλησης, απαγόρευση των εξαγωγών και χρηματική βοήθεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Τζακάρτα σκόπευε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές όταν οι τιμές χονδρικής θα έπεφταν στις 14.000 ρουπίες (97 σεντς), από 20.000 ρουπίες το λίτρο, πριν από την απαγόρευση. Η τιμή έπεσε, όχι όμως όσο ήλπιζε η κυβέρνηση, στις 17.200-17.600 ρουπίες ανά λίτρο.

Σημειώνεται πως το 60% της παγκόσμιας παραγωγής φοινικέλαιου προέρχεται από την Ινδονησία, με την Ινδία, την Κίνα, την ΕΕ και το Πακιστάν να είναι οι βασικές χώρες που το εισάγουν. Πέρυσι η χώρα είχε εξάγει 34,2 εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ινδία θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών που βρίσκονται στα τελωνεία

Γεωργαντάς: Φρούτα και λαχανικά ο βραχίονας της εξαγωγικής δύναμης του ελληνικού πρωτογενούς τομέα

Ινδονησία: Πλήρες τελικά το εμπάργκο στις εξαγωγές του φοινικέλαιου

gazzetta
gazzetta reader insider insider