Σεισμός - Κρήτη: Στη Σητεία ο Γ. Πλακιωτάκης - Η ΕΕ έτοιμη για παροχή διεθνούς βοήθειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμός - Κρήτη: Στη Σητεία ο Γ. Πλακιωτάκης - Η ΕΕ έτοιμη για παροχή διεθνούς βοήθειας
Το πρωί θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη στο δημαρχείο της πόλης όπου και θα εκκινήσουν την περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές.

Στη Σητεία μετέβη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης για να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη στο δημαρχείο της πόλης όπου και θα εκκινήσουν την περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο δημαρχείο της Σητείας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων με στόχο τη συμβολή του ΥΝΑΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη στην άμεση λύση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κινητοποιήσει διεθνή βοήθεια «εάν είναι απαραίτητο» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς μετά τον σεισμό στην Κρήτη.

Παράλληλα, σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης, το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Επίσης, ακραία καιρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Κρήτης προβλέπει η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Πρόκειται για την έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα Μπάλλος, που κύρια χαρακτηριστικά θα έχει τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους. Τα φαινόμενα αναμένεται να εμφανιστούν από τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου. Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημέρωσε ότι όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας, που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Λέκκας: Γιατί δεν λέμε με βεβαιότητα πως ήταν ο κύριος σεισμός

Υποβαθμισμένη είναι η μετασεισμική ακολουθία της ισχυρής δόνησης των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής που μετέβη στον Ξηρόκαμπο Σητείας, τόνισε ότι η ακολουθία δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.

Όπως είπε, ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το λιβυκό πέλαγος.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ελληνικό τόξο που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» βορράς - νότος.

Αυτά τα ρήγματα, εξήγησε ο κ. Λέκκας δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν καθώς βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και skai.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρήτη: Σε επιφυλακή τα επόμενα δύο 24ωρα - Ήταν ο κύριος σεισμός, λένε οι σεισμολόγοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider