J&J: Η ενισχυτική δόση του εμβολίου είναι 94% αποτελεσματική 2 μήνες μετά την πρώτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
J&J: Η ενισχυτική δόση του εμβολίου είναι 94% αποτελεσματική 2 μήνες μετά την πρώτη
Johnson
Οι παρενέργειες παραμένουν γενικά παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν μετά την αρχική δόση, σύμφωνα με την J&J.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ενισχυτική δόση εμβολίου Covid-19 είναι 94% αποτελεσματική όταν χορηγείται δύο μήνες μετά την πρώτη δόση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε επίσης ότι ο «ενισχυτής» αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά τέσσερις έως έξι φορές σε σύγκριση με μία δόση μόνο.

Μια ενισχυτική δόση J&J που δόθηκε έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό φαίνεται να είναι δυνητικά ακόμη πιο προστατευτική έναντι του κορονοϊού, ανέφερε η εταιρεία, δημιουργώντας αντισώματα δώδεκα φορές υψηλότερα τέσσερις εβδομάδες μετά την ενισχυτική δόση, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Οι παρενέργειες παραμένουν γενικά παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν μετά την αρχική δόση, σύμφωνα με την J&J.

«Έχουμε πλέον αποδείξει ότι μια ενισχυτική δόση αυξάνει περαιτέρω την προστασία από την COVID-19 και αναμένεται να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια της προστασίας», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της J&J, Δρ Πολ Στόφελς.

Τα νέα δεδομένα, που παρέχονται σε δελτίο τύπου που επικαλείται το CNBC, βοηθούν την J&J να υποβάλει αίτηση στον FDA για να εγκρίνει μια ενισχυτική δόση σε περίπου 14,8 εκατομμύρια Αμερικανούς που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια τον περασμένο μήνα για την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων για άτομα που έλαβαν τα εμβόλια Moderna και Pfizer. Μια συμβουλευτική επιτροπή του FDA συνέστησε ομόφωνα την Παρασκευή δόσεις Pfizer σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και σε άλλους ευάλωτους Αμερικανούς. Οριστική απόφαση από την υπηρεσία αναμένεται προσεχώς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στον χώρο της Υγείας δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για το εμβόλιο J&J προτού προτείνουν ενισχυτικές δόσεις του.

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας 94% για τις ενισχυτικές δόσεις J&J είναι για τις ΗΠΑ, ανέφερε η εταιρεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μια ενισχυτική δόση που χορηγήθηκε περίπου δύο μήνες μετά την πρώτη είναι 75% αποτελεσματική κατά της συμπτωματικής λοίμωξης, σύμφωνα με την εταιρεία. Επίσης, αποδείχτηκε 100% αποτελεσματική έναντι σοβαρής και κρίσιμης νόσησης, ανέφερε.

Η εταιρεία δημοσίευσε επίσης δεδομένα από μια μελέτη που διαπίστωσε ότι μια μόνο δόση του εμβολίου της παρείχε ισχυρή και μακροχρόνια προστασία από νοσηλείες που σχετίζονται με Covid, αποδεικνύοντας αποτελεσματικότητα 81% μετά από αρκετούς μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider