Καθηγήτρια Αγγελική Κοκκινάκη: Είμαστε η κορυφαία Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο
Η Καθηγήτρια Αγγελική Κοκκινάκη, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μιλάει στο Insider.gr για τα προγράμματα των σπουδών, τις ευκαιρίες καριέρας και τις καινοτομίες της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων. 

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δεν σημειώνει μόνο πρωτιές στις διεθνείς κατατάξεις. Οι απόφοιτοί του συγκαταλέγονται στα πλέον περιζήτητα στελέχη στην αγορά εργασίας και αποτελούν το «καμάρι» πολλών διεθνών επιχειρήσεων.

Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2021, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών. Στο διακεκριμένο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν και οι Έλληνες φοιτητές, είτε μεταβαίνοντας στη γειτονική Κύπρο ή εξ αποστάσεως.

katataxi

Η Καθηγήτρια Αγγελική Κοκκινάκη, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μιλάει στο Insider.gr για τα προγράμματα των σπουδών, τις ευκαιρίες καριέρας και τις καινοτομίες της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ερώτηση: Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education World University Rankings by Subject, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών. Αυτή η κατάταξη το τοποθετεί ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η διάκριση για το Πανεπιστήμιο;

Η κατάταξη Times Higher Education (THE) World University Rankings βασίζεται σε ένα πολύ-παραγοντικό σύστημα αξιολόγησης, το οποίο εφαρμόζεται σε μεγάλο πλήθος πανεπιστημίων, παγκοσμίως. Η διεθνής αυτή διάκριση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καταδεικνύει την υπεροχή του στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών, αφού το κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο στον τομέα (301-400), πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα, και ανάμεσα στα 100 καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

nikosiaranking

Η συγκεκριμένη διάκριση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας των έμπειρων και διεθνώς αναγνωρισμένων καθηγητών και ερευνητών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου και αντανακλά την υψηλού επιπέδου διδασκαλία και έρευνα που διεξάγεται, καθώς και τη διασύνδεσή του Πανεπιστημίου με τους παραγωγικούς τομείς. Τα πιο πάνω διασφαλίζουν σημαντικές προοπτικές για τους φοιτητές και τους αποφοίτους, οι οποίοι κατακτούν σταθερά ηγετικές θέσεις στον τομέα τους.
Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, με το πνεύμα καινοτομίας που τη χαρακτηρίζει, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε τρεις ερευνητικές κατευθύνσεις: της Πρόβλεψης, ειδικά μέσω της διοργάνωσης των διακεκριμένων M Competitions που κατέγραψαν ρεκόρ ενδιαφέροντος το 2020, με περισσότερες από 100,000 συμμετοχές από 100 χώρες, του Blockchain και των Ψηφιακών Νομισμάτων, όπου το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί παγκοσμίως τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, και της Διοίκησης και Μάρκετινγκ με έμφαση στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα και σε εφαρμογές που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα προβλήματα (real-life applications).

Ερώτηση: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έναντι άλλων εκπαιδευτικών επιλογών που θα μπορούσε να έχει ένας Έλληνας σπουδαστής;

Οι Έλληνες φοιτητές, είτε παρακολουθούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά βρίσκονται σε ένα οικείο και φιλόξενο περιβάλλον το οποίο συνδυάζει την κοινή κουλτούρα που συνδέει την Ελλάδα και την Κύπρο με το διεθνές υπόβαθρο που προσφέρει το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, την πολυπολιτισμικότητα των φοιτητών του και τα στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Οι Έλληνες φοιτητές μπορούν σπουδάζοντας στο εξωτερικό να απέχουν μόλις μία ώρα και σαράντα λεπτά, αεροπορικώς, από τη χώρα τους, ενώ η καθημερινότητά τους στην Κύπρο θα έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη που έχουν συνηθίσει στην Ελλάδα.

UNIC CITY

Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελεί την πρώτη επιλογή των φοιτητών από την Ελλάδα για σπουδές στο εξωτερικό, καθώς είναι αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ομοταγές Πανεπιστήμιο ως προς τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. ενώ οι τίτλοι σπουδών αποφοίτων του έχουν τύχει αναγνώρισης από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι οι φοιτητές μας θα μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό από ένα πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών, πρώτο δηλαδή σε Κύπρο και Ελλάδα και ανάμεσα στα 100 καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διάκριση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα που την κάνουν να ξεχωρίζει, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Σχολή προσφέρει μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων που συνάδουν με τις σύγχρονες εξελίξεις και επιτρέπει την απρόσκοπτη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας. Τα προγράμματα, σε προπτυχιακό αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο, προσφέρουν εξειδικεύσεις στη Λογιστική, το Μάρκετινγκ, τα Οικονομικά και τα Χρηματοοικονομικά, καθώς και στους τομείς της Φιλοξενίας, του Τουρισμού και της Διοίκησης Αθλητισμού, αλλά και της Διαχείρισης Ενέργειας και των Υδρογονανθρακικών Πόρων. Επιπλέον, προσφέρεται το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών στο Blockchain και το Ψηφιακό Νόμισμα, αλλά και σειρά σεμιναρίων σε επιλεγμένα θέματα αιχμής. Όλα τα προγράμματα, τα οποία διδάσκονται από κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου με πολύχρονη πείρα, επιδιώκουν να προετοιμάσουν τον φοιτητή για το μελλοντικό περιβάλλον εργασίας, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή και τη βιωματική γνώση.

Τέλος, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι και το κόστος των σπουδών. Λαμβάνοντας υπόψη τα δίδακτρα, το κόστος διαμονής και διατροφής, καθώς και άλλα βασικά έξοδα διαβίωσης, το κόστος σπουδών είναι συγκριτικά χαμηλότερο από άλλους πανεπιστημιακούς προορισμούς όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία και καθιστά την επιλογή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μια πάρα πολύ συμφέρουσα επένδυση.

Ερώτηση: Η πανδημία ανέδειξε μεταξύ άλλων και την ανάγκης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή η μέθοδος όταν μιλάμε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Δεδομένου ότι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επιβληθεί σε μεγάλο βαθμό η εξ αποστάσεως εργασία, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να καταστούν οι επιστήμονες του αύριο ικανοί να αντεπεξέρθουν σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα, εικονικά, διαδικτυακά, με φυσική παρουσία ή μικτά, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, υποστηρίζοντας τόσο τα δικά του προγράμματα σπουδών όσο και αυτά που προσφέρονται από κοινού με τους εταίρους του, αξιοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και τα πιο σύγχρονα μοντέλα σχεδιασμού διδασκαλίας. Λόγω της συγκεκριμένης τεχνογνωσίας, το Πανεπιστήμιο βαθμολογήθηκε εκ νέου το 2020 με 5 Αστέρια (QS Stars) για τη Διαδικτυακή Μάθηση/Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση από το QS Intelligence Unit, βαθμολογία που μόνο 14 άλλα πανεπιστήμια στον κόσμο έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής.
Αυτό οφείλεται στις σημαντικές επενδύσεις που προέβηκε το Πανεπιστήμιο, τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στην υλικοτεχνική υποδομή, οι οποίες του επέτρεψαν να μεταβεί πλήρως και επιτυχώς στην τηλε-εκπαίδευση, λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, διασφαλίζοντας την ομαλή ακαδημαϊκή πορεία των 14,000 και πλέον φοιτητών του. Και φυσικά το Πανεπιστήμιο εξελίσσεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών. Το εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στην εκπαιδευτική πλατφόρμα υφίσταται αναβαθμίσεις, ανανεώσεις και προσθήκες συνεχώς, ώστε να συμβαδίζει κάθε στιγμή με τις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ερώτηση: Σε ποιο βαθμό επιτυγχάνεται η διασύνδεση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας; Προφανώς θα υπάρχουν παραδείγματα αποφοίτων σας που κατέγραψαν το δικό τους success story στη διεθνή επαγγελματική αρένα. Θα μας πείτε δύο λόγια επάνω σε αυτό;

Το ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής, μέσα από την έρευνα, την εμπειρία του από τη συμμετοχή του σε στρατηγικές και συμβουλευτικές ομάδες και τις συνεργασίες του με τοπικές και διεθνείς επιχειρήσεις, φέρνει τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις μέσα στην τάξη. Επιπλέον, μέσω του δικτύου που αναπτύχθηκε με τον επιχειρηματικό κόσμο, οι απόφοιτοι μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν θέση σε κορυφαίες εταιρείες για πρακτική άσκηση και μετέπειτα για πλήρη εργοδότηση. Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των κορυφαίων εργοδοτών, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοί της να εργάζονται σήμερα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Κύπρου και του εξωτερικού.
Η Σχολή ενδυναμώνει συνεχώς αυτό το επαγγελματικό δίκτυο διασφαλίζοντας ενδιαφέρουσες επαγγελματικές ευκαιρίες και ανάπτυξη συνεργασιών για τους αποφοίτους της.

APOFOITOI

Οι απόφοιτοι της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εξασφαλίζουν εργασία σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Συγκεκριμένα, εντός ενός έτους από την αποφοίτησή τους, το 90% των προπτυχιακών φοιτητών και το 95% των μεταπτυχιακών φοιτητών δουλεύει σε εργασία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών του. Οι απόφοιτοι της Σχολής στελεχώνουν όλους τους κλάδους της οικονομίας στον τόπο μας, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, σε περισσότερα από 70 άλλα κράτη. Οι μεταπτυχιακοί απόφοιτοι της Σχολής κατέχουν ηγετικές θέσεις σε κυβερνητικούς και ημι-κυβερνητικούς οργανισμούς, τράπεζες ή άλλες χρηματοοικονομικές αρχές, εταιρείες ενέργειας, εμπορίου, τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, ξενοδοχειακές, και αεροπορικές εταιρείες, καθώς και νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Οι διδάκτορες της Σχολής απορροφούνται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διεθνώς.

Ερώτηση: Θα μας πείτε δυο λόγια και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα; Ποιες τάσεις καταγράφονται από πλευράς ζήτησης;

Το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΜΒΑ συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1,000 απόφοιτοι του προγράμματος παγκοσμίως, οι οποίοι εργάζονται σε θέσεις κλειδιά σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος ΜΒΑ παρέχει ευκαιρίες ανέλιξης στον εργασιακό χώρο ή ακόμα και τη δυνατότητα δραστηριοποίησης σε ένα καινούριο τομέα. Οι απόφοιτοι του προγράμματος τονίζουν πόσο συμβάλλει στη σταδιοδρομία τους μέσω της κατάκτησης επικαιροποιημένης γνώσης και της ανάπτυξης εξειδικευμένων δεξιοτήτων.
Σημαντική πρωτιά και καινοτομία της Σχολής είναι η προσφορά, από το 2014, του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος στο Blockchain και το Ψηφιακό Νόμισμα (MSc in Blockchain and Digital Currency), στον κόσμο. Το πρόγραμμα έχει ήδη προσελκύσει εκατοντάδες φοιτητές από περισσότερες από 85 χώρες. Η πλειοψηφία των αποφοίτων του συγκεκριμένου προγράμματος επιλέγει και βρίσκει άμεσα εργασία σχετική με την τεχνολογία Blokchain, ενώ οι υπόλοιποι την αξιοποιούν για να αναβαθμίσουν την υπάρχουσα εργασία τους.

SEIRA

Ερώτηση: Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει λάβει και άλλες διεθνείς διακρίσεις εκτός από την διεθνή διάκριση του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2021…

Η κατάταξη ανάμεσα στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021 ουσιαστικά τοποθετεί το Πανεπιστήμιο ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Συγχρόνως, το QS World University Rankings, κατέταξε το Πανεπιστήμιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια (#126) της περιφέρειας Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (EECA Region), όπου λειτουργούν περίπου 1,800 πανεπιστήμια από 24 χώρες.
Το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται επίσης από το Times Higher Education University Impact Rankings 2021 στη θέση 32 παγκοσμίως στην κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης και ανάμεσα στα 401-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως με σημαντική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά. Επιπρόσθετα, το QS Intelligence Unit βαθμολογεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με 5 QS Stars για Ιδρυματική Αριστεία, καθιστώντας το ως το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που επιτυγχάνει την εξαίρετη αυτή βαθμολογία, μαζί με μόνο άλλα 50 πανεπιστήμια στον κόσμο.

DEANKOIKKINAKI

Λίγα λόγια για την Δρ. Αγγελική Κοκκινάκη

H κ. Αγγελική Κοκκινάκη είναι Καθηγήτρια, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ενδο- και δια- επιχειρησιακά πληροφορικά συστήματα. Έχει ασχοληθεί ως ερευνήτρια και ως λέκτορας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει πέραν των 80 δημοσιεύσεων. Έχει αποφοιτήσει με Διδακτορικό τίτλο σπουδών (PhD) από το University of Louisiana at Lafayette (ULL), Lafayette, LA, USA, το 1995, Μεταπτυχιακό Τίτλο (MSc) στην Πληροφορική από το Northeastern University, Boston, MA, USA το 1991, και κατέχει Δίπλωμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1982-1987). Είναι εγγεγραμμένη Μηχανικός (ΤΕΕ, 1987) και εγγεγραμμένη Διαχειρίστρια Έργων (MIT Professional Programs, 1998).

gazzetta
gazzetta reader insider insider