Παναμάς: «Αυθαίρετη» η απόφαση της ΕΕ για τους φορολογικούς παραδείσους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παναμάς: «Αυθαίρετη» η απόφαση της ΕΕ για τους φορολογικούς παραδείσους
Ο πρόεδρος του Παναμά καταγγέλλει την «αυθαίρετη» απόφαση της ΕΕ για τους φορολογικούς παραδείσους.

«Αυθαίρετη» χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «βάλει» τον Παναμά στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων, ο πρόεδρος της κεντροαμερικανικής χώρας, Λαουρεντίνο Κορτίσο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Παναμά υπενθύμισε τη «μεγάλη προσπάθεια» που έκανε ο Παναμάς, υιοθετώντας νομοθεσία εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της φοροδιαφυγής.

Ο Λαουρεντίνο Κορτίσο αξίωσε οι 27 να επανεξετάσουν την απόφασή τους. «Δεν ζητάω χάρη, απλά να μην λαμβάνουν αποφάσεις αυθαίρετα, να μας κρίνουν με τον ίδιο πήχη όπως και τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Panama Papers και LuxLeaks

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ είχαν καταρτίσει την πρώτη τους «μαύρη λίστα» το Δεκέμβριο του 2017, έπειτα από σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων των Panama Papers και LuxLeaks, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταπολεμήσουν με πιο επαρκή τρόπο τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών και των μεγάλων περιουσιών.

Καθώς προστέθηκαν, επίσης χθες, τα νησιά Κέιμαν, οι Σεϊχέλες και το Παλάου, ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει πλέον δώδεκα χώρες ή δικαιοδοσίες. Στη μαύρη λίστα έχουν ήδη καταχωριστεί τα νησιά Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τρεις περιοχές των ΗΠΑ — η Σαμόα, το Γκουάμ και οι αμερικανικές Παρθένες Νήσοι.

Οι χώρες και οι περιοχές οι οποίες ενεγράφησαν στη μαύρη λίστα «δεν προχώρησαν, εντός της καθορισμένης προθεσμίας, στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν κάνει δεσμεύσεις προς την ΕΕ», εξήγησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Παναμάς ειδικά προστέθηκε στη μαύρη λίστα εξαιτίας των ελλείψεων στην ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων.

Οι κυρώσεις σε βάρος των χωρών που προστίθενται στη μαύρη λίστα είναι αρκετά περιορισμένες: απλά προβλέπεται το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα μπορούσαν να λάβουν, ενώ πλήττεται τη φήμη της χώρας και οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της υποβάλλονται σε αυξημένους ελέγχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider