Μια ημέρα μετά τους μαξιμαλιστικούς χάρτες του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ένα δημοσίευμα του - κρατικού - ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu έρχεται να φουντώσει το ήδη τεταμένο κλίμα.
[#Analysis] - #Turkey’s new #geostrategy from #Tripoli to #Doha: ‘Defending an area’ https://t.co/NZ0yiC2hWf pic.twitter.com/B6FLuLavk0
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) December 24, 2019
Σε άρθρο του αναλυτή Mehmet A. Kanci, γίνεται αναδρομή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και προσπάθεια ερμηνείας της Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.
Μάλιστα, ο αρθρογράφος επικαλείται και το δόγμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από τη Μάχη του Σαγγαρίου, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, «δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»
Στο κείμενο γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για «χαστούκι» στην Κύπρο κατά το παρελθόν από τις ΗΠΑ, ενώ ως «χαστούκι» σε Ελλάδα και Κύπρο, ερμηνεύει και τη Συμφωνία.
Ο χάρτης που παρατίθεται με το δημοσίευμα «απλώνει» την κυριαρχία της Τουρκίας σε όλη τη Μεσόγειο.