Διεθνή
11-03-2019 | 11:30

Αυτά είναι τα 10 ισχυρότερα κράτη του κόσμου

Μοιράσου το
Αυτά είναι τα 10 ισχυρότερα κράτη του κόσμου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κρατούν τα ηνία της ισχυρότερης χώρας του κόσμου, σύμφωνα με παγκόσμια κατάταξη που δημοσίευσε το Business Insider.

Η λίστα US News and World Report ταξινομεί τις χώρες με βάση την πολιτική και οικονομική τους επιρροή, καθώς και τις διεθνείς συμμαχίες αλλά και τη στρατιωτική τους δύναμη. 

Η ΗΠΑ διατηρούν το σκήπτρο της παγκόσμιας κυριαρχίας -ανεξαρτήτως προέδρου. Εκτός από οικονομική δύναμη, ασκεί σημαντική επιρροή και σε πολιτισμικό επίπεδο, μέσω των κινηματογραφικών παραγωγών, της μουσικής, της τηλεόρασης και των βιβλίων.

Η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση σε όρους παγκόσμιας επιρροής. Τους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξής της οφείλει στο πετρέλαιο και τον άνθρακα, ενώ η στρατιωτική της δύναμη την κρατά δυναμικά στο «παιχνίδι».

Στην τρίτη, και όχι στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο «Δράκος» της Ανατολής. Η Κίνα διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως και έρχεται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη σε επίπεδο οικονομίας. Ωστόσο, εκατομμύρια Κινέζοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εργατικό της δυναμικό θεωρείται ότι διαθέτει υψηλή κατάρτιση. Ακόμη και με την αποχώρηση της καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ από την εξουσία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Σημαντική οικονομική, πολιτική, επιστημονική και πολιστιστική δύναμη, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ενόψει της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία είναι μια από τις παλιότερες χώρες και τα «πλοκάμια της επιρροής» της απλώνονται σε όλα τα πεδία: πολιτική, επιστήμη, οικονομία και, πάνω απ' όλα, πολιτισμός.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου και θεωρείται από τις πλέον τεχνολογικά ανεπτυγμένες.

Παρά το μικρό μέγεθος της χώρας, ο ρόλος που παίζει στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι δυσανάλογα μεγάλος. Και σε επίπεδο οικονομίας -και καινοτομίας- διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Ο «γίγαντας της Μέσης Ανατολής» οφείλει τον πλούτο του στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Αποτελεί, όμως, και τον τόπο λατρείας των Μουσουλμάνων, οι οποίοι συρρέουν κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου και η 11η μεγαλύτερη οικονομία. Ειδικεύεται στις εξαγωγές τεχνολογίας και αυτοκινήτων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.