Κυβέρνηση ανοχής με ορίζοντα Μάιο ή Οκτώβριο μετά τις Πρέσπες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβέρνηση ανοχής με ορίζοντα Μάιο ή Οκτώβριο μετά τις Πρέσπες
Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να διαχειριστεί την επόμενη μέρα, μετά από μια καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους ΑΝΕΛ.

Με τις διαδικασίες στη Βουλή της πΓΔΜ αναφορικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να αναμένονται να είναι fast track και τον διεθνή παράγοντα να πιέζει για γρήγορη, εντός του Ιανουαρίου ή έστω νωρίς τον Φεβρουάριο, ολοκλήρωση των διαδικασιών στην ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση αποκρυσταλλώνει τι πρόκειται να γίνει την επόμενη μέρα και εφόσον ο Πάνος Καμμένος καταψηφίσει τη Συμφωνία και αποσύρει τους υπουργούς του από το κυβερνητικό σχήμα.

Με βάση τη θεώρηση του Μαξίμου που περιέγραψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, υπάρχει το προηγούμενο κυβερνήσεων ανοχής σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Πορτογαλία και τελευταία στην Ισπανία. Πού εδράζεται αυτό το σενάριο; Η κυβέρνηση δεν θα μπει καν στη διαδικασία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ό,τι και να κάνουν οι ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που δεν συμπληρώνονται 151 ψήφοι που χρειάζεται μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τη ΝΔ, προκειμένου να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Και άπαξ και οι ΑΝΕΛ διαμηνύουν ότι δεν ψηφίζουν την πρόταση της ΝΔ και δεν τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τότε το σχήμα του κυβερνητικού σχήματος με ανοχή των ΑΝΕΛ θα ενεργοποιηθεί.

«Δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο κύριος Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι ναι μεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας την οποία θα κατέθετε ο κύριος Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια, θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία, την Πορτογαλία, θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή ενός μέρους του Κοινοβουλίου. Άρα, δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη σχετικά», είπε χθες ξεκάθαρα ο κ. Τζανακόπουλος. Βεβαίως, το ανωτέρω έρχεται σε ευθεία αντίστιξη με όσα έλεγε ο ίδιος προ εξαμήνου, από το βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, όταν τόνιζε ότι καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον κ. Καμμένο θα σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει παράταση της θητείας της με ορίζοντα τον Μάιο ή τον Οκτώβριο. Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά να στηθούν καλπες τον Οκτώβριο, αν και υπάρχουν εισηγήσεις και για τον Μάιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και ιδίως τις αυτοδιοικητικές εκλογές που εικάζεται ότι μπορεί να επιφέρουν πλήγμα στη συσπείρωση της ΝΔ. Από την άλλη, η συλλογιστική του Μαξίμου είναι διαφορετική: χωρίς να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πολλούς λόγους, προκρίνει παράταση της θητείας του κυβερνητικού σχήματος, ώστε, όταν στηθούν κάλπες να έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος «καθαρής διακυβέρνησης» της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος του Μνημονίου και άρα η εκλογική αναμέτρηση να γίνει με άλλους όρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider