Συνδικάτο ίδρυσαν εργαζόμενοι της Google στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνδικάτο ίδρυσαν εργαζόμενοι της Google στις ΗΠΑ

Πριν από περίπου δύο μήνες, συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 2018, περίπου 20.000 υπάλληλοι της Google, και άλλων θυγατρικών της Alphabet από 50 πόλεις κατέβασαν τα «πληκτρολόγιά τους» και σταμάτησαν να εργάζονται. Ο λόγος ήταν ένα άρθρο των The New York Times, το οποίο ισχυριζόταν πως η εταιρεία είχε πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε δύο στελέχη που είχαν κατηγορηθεί για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά προς συναδέλφους τους, απομακρύνοντάς τους χωρίς συνέπειες.

Αυτός φέρεται να είναι μάλιστα κι ένας από τους λόγους που περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι της Google των ΗΠΑ προχώρησαν στην ίδρυση συνδικάτου, την οποία ανακοίνωσαν οι εκλεγέντες στην ηγεσία του , Parul Koul και Chewy Shaw μέσω ενός άρθρου γνώμης που φιλοξενήθηκε στους New York Times.

Η «Alphabet Workers Union» - Ένωση Εργαζομένων της Alphabet σε ελεύθερη μετάφραση - έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι υπάλληλοι εργάζονται με δίκαιες αμοιβές, χωρίς τον φόβο της κακομεταχείρισης ή της διακριτικής μεταχείρισης και των αντιποίνων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Koul και Shaw στο άρθρο τους τονίζοντας ότι προσπαθούν «χρόνια να δημιουργήσουν μια επίσημη δομή για τους εργαζόμενους της Google » και μέχρι στιγμής 226 εργαζόμενοι έχουν προσυπογράφει την συμμετοχή τους σε αυτό.

Να σημειωθεί ότι η σύσταση εργατικού σωματείου είναι κάτι σπάνιο για τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ, που παραδοσιακά αντιστέκονται σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και έρχεται μετά από πολυετείς προσπάθειες και σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι διεκδικούν δίκαιες αμοιβές και έλλειψη διακριτικής μεταχείρισης. Το αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ενώσεις, η Alphabet Workers Union απαρτίζεται από έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί η εταιρεία ( περισσότερους από 260.000 εργαζόμενους και εργολάβους πλήρους απασχόλησης).

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο μάλιστα η ίδρυση του συνδικάτου οργανώθηκε μυστικά και η ηγεσία εξελέγη τον περασμένο μήνα. Η ομάδα διατηρεί δεσμούς με την ένωση εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσης σε ΗΠΑ και Καναδά. Οι μετέχοντες στο σωματείο δήλωσαν ότι αγωνίζονται περισσότερο για να υπάρξει ακτιβισμός μέσα στην Google παρά για τα παραδοσιακά δικαιώματα διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις.

«Σε όσους είναι δύσπιστοι για την χρησιμότητα των συνδικάτων ή πιστεύουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας είναι πιο καινοτόμες και δεν τα χρειάζονται, θέλουμε να επισημάνουμε ότι προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Οι διακρίσεις και η παρενόχληση συνεχίζονται. Η Alphabet συνεχίζει να παραγκωνίζει όσους τολμούν να μιλήσουν εμποδίζοντας όσους επιθυμούν να θίξουν δημόσια σημαντικά θέματα» αναφέρει το άρθρο των επικεφαλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider