Airbnb: Ρεκόρ κεφαλαιοποίησης παρά το πλήγμα της πανδημίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Airbnb: Ρεκόρ κεφαλαιοποίησης παρά το πλήγμα της πανδημίας

Στα 68 δολάρια όρισε η Airbnb την τιμή για τη μετοχή της, λίγες ώρες πριν από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις το εύρος των οποίων κινούνταν μεταξύ 56-60 δολαρίων.

Με βάση της έως τώρα αποτίμηση η κεφαλαιοποίησή της δημοφιλούς πλατφόρμας διαμοιρασμού κινείται στα 47 δισ. δολάρια με την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών στον δείκτη Nasdaq με το σύμβολο «ABNB» να έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Να σημειωθεί ότι από την αρχική δημόσια εγγραφή της, η Airbnb αναμένεται να αντλήσει περίπου 3,7 δισ. δολάρια. Κι όλα αυτά την ώρα που η εταιρεία διαμοιρασμού προσπαθεί να ανακάμψει από το πλήγμα που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού στον τουρισμό και κατ' επέκταση στις δραστηριότητές της. H πλατφόρμα άλλωστε μέσα σε λίγα χρόνια έχει γιγαντωθεί περιλαμβάνοντας πλέον πάνω από 4 εκατ. οικοδεσπότες και πάνω από 7.4 εκατ. καταχωρήσεις χώρων διαμονής και εμπειριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Airbnb κάνει το ντεμπούτο της στο χρηματιστηριακό ταμπλό σε μια εποχή που η αγορά αρχικών δημοσίων εγγραφών καταρρίπτει ρεκόρ, με τις πρόσφατες IPOs τεχνολογικών εταιρειών να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic το τρέχον έτος έχουν αντληθεί πάνω από 140 δισ. δολάρια από αρχικές δημόσιες εγγραφές σε αμερικανικά χρηματιστήρια, ποσό που υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ των 107 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί κατά την εποχή της φούσκας dot.com του 1999. Η αρχική δημόσια εγγραφή της Airbnb μάλιστα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη IPO του 2020, σύμφωνα με την Dealogic.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Statista οι υπηρεσίες οικονομίας διαμοιρασμού καταγράφουν εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον ανεβάζοντας την συνολική αξία της παγκόσμιας οικονομίας διαμοιρασμού στα 335 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2025, από μόλις 15 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider