Canalys: Πτώση έως και 9% στις πωλήσεις PCs ελέω κοροναϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Canalys: Πτώση έως και 9% στις πωλήσεις PCs ελέω κοροναϊού
Η Κίνα θα επηρρεαστεί περισσότερο.

Μεγάλο πλήγμα στη διεθνή αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών ενδέχεται να επιφέρει ο κοροναϊός, με τις πωλήσεις να υποχωρούν, το 2020, σε ποσοστό που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3,3% και 9%.

Ειδικά το 1ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες επί τα χείρω, εκτιμήσεις της Canalys, οι πωλήσεις PCs θα μειωθούν σε όγκο μεταξύ 10,1% και 20,6%.

Ωστόσο ο αντίκτυπος θα παραμείνει ορατός και στο 2ο τρίμηνο του 2020, με τις αποστολές να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν σε ποσοστό μεταξύ 8,9% (βέλτιστο σενάριο σύμφωνα με την Canalys) και 23,4% (το χειρότερο σενάριο κατά την εταιρεία). Σύμφωνα με το βέλτιστο σενάριο της εταιρείας, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών θα κυμανθούν στα επίπεδα των 382 εκατ. μονάδων το 2020, μειωμένες κατά 3,3% έναντι των 396 εκατ. τεμαχίων το 2019. Το χειρότερο δυνατό σενάριο τοποθετεί τον όγκο των πωλήσεων κατά το τρέχον έτος στα 362 εκατ. συσκευές.

Στην πρώτη περίπτωση οι αναλυτές αναμένουν ανάκαμψη στο 3ο και στο 4ο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα όμως με το χείριστο σενάριο - όπως επισημαίνει η ανάλυση της Canalys - τα επίπεδα παραγωγής δεν θα επανέλθουν σε πλήρη κανονικότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και θα «ανακάμψουν μετά από τα τέλη του έτους», αναφέρουν οι αναλυτές.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες για την παγκόσμια αγορά PCs, είναι αυτή που θα επηρεαστεί περισσότερο. Το ακραίο σενάριο τοποθετεί την πτώση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην αγορά της Κίνας στο 12% το 2020 σε σχέση με το 2019, με τη σταθεροποίηση να τοποθετείται στο 2021. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς την περίοδο μεταξύ 2021 και 2024 εκτιμάται σε 6,3%, σύμφωνα με την Canalys.

Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα αποτελεί τον παγκόσμιο κόμβο για την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η επιδημία του κοροναϊού, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, έχει ήδη επιφέρει σοβαρές αρρυθμίες στις διαδικτυακές πωλήσεις εντός της κινεζικής αγοράς.

Η παγκόσμια κρίση λόγω κοροναϊού έχει, επίσης, οδηγήσει σε έλλειψη εφοδιασμού εξαρτημάτων και ανταλλακτικών και σε άλλες αγορές του πλανήτη. «Οι προμηθευτές στην περιοχή του Ασίας-Ειρηνικού αντιμετωπίζουν την απροσδόκητη πρόκληση να αντιμετωπίσουν την αιφνίδια έκρηξη του COVID-19. Η κρίση είναι και παραμένει σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτη», σημειώνει η Canalys. Τέλος, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η επιδημία έχει επηρεάσει αρκετές άλλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της τηλεόρασης, των «έξυπνων» βοηθών, αλλά και των περιφερειακών για βιντεοπαιχνίδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider