«Σανίδα σωτηρίας» η πώληση ακινήτων για τις εταιρείες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σανίδα σωτηρίας» η πώληση ακινήτων για τις εταιρείες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική
Οι εταιρείες της περιοχής πούλησαν ακίνητα αξίας 27 δισ. ευρώ (32 δισ. δολάρια) το 2020, «σπάζοντας» το «φράγμα» των 26,8 δισ. δολαρίων το 2019, σύμφωνα με μια έκθεση της Jones Lang LaSalle.

«Σανίδα σωτηρίας» στην πώληση ακινήτων βρίσκουν εταιρείες στην περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) ώστε να καλύψουν τις μεγάλες «τρύπες» που δημιούργησε η πανδημία στους ισολογισμούς τους.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες της περιοχής πούλησαν ακίνητα αξίας 27 δισ. ευρώ (32 δισ. δολάρια) το 2020, «σπάζοντας» το «φράγμα» των 26,8 δισ. δολαρίων το 2019, σύμφωνα με έκθεση της Jones Lang LaSalle.

Οι εταιρείες ουσιαστικά χάνουν σημαντικά κομμάτια της περιουσίας του για να «διατηρήσουν κεφάλαια, να απελευθερώσουν ρευστότητα, και να αναδιαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκια τους για να υποστηρίξουν τα μετά την πανδημία επιχειρηματικά του σχέδια», δήλωσε στο Bloomberg ο Nick Compton, επικεφαλής της JLL για την περιοχή EMEA.

Ακριβώς πάνω από το 1/3 των πωλήσεων ήταν ακίνητα γραφείου, με όγκο που ξεπερνά το 10% από το προηγούμενο έτος. Όλοι οι τύποι εμπορικών πωλήσεων ακινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 27% το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Real Capital Analytics.

Παράλληλα τα εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα μείωσαν τα έσοδα «μιας ημέρας» που είχαν πολλές επιχειρήσεις λιανικής και φιλοξενίας το 2020, δείχνοντας το δρόμο της άντλησης κεφαλαίων. Επίσης η αναγκαστική στροφή προς την τηλεργασία οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν πόσα ακίνητα θα χρειαστούν στο μέλλον.

«Αυτό που παρακολουθούμε είναι πως ο κλάδος της χονδρικής επανεξετάζει τη σχέση τους με την ακίνητη περιουσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JLL EMEA Corporate Solutions Mark Caskey.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider