Βρετανία: Απάτη με χρηματοδοτήσεις Covid-19 ύψους 3,9 δισ. στερλινών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Απάτη με χρηματοδοτήσεις Covid-19 ύψους 3,9 δισ. στερλινών
Οι επιχειρήσεις φέρονται να διεκδίκησαν παραπλανητικά χρηματοδοτήσεις 3,9 δισ. βρετανικών λιρών από το πρόγραμμα υποστήριξης των θέσεων εργασίας, κατά των οικονομικών συνεπειών της COVID-19.

Ποσά άνω των 3,9 δισ. λιρών σε δημόσιο χρήμα φαίνεται πως έχουν διεκδικήσει με δόλιο τρόπο οι βρετανικές εταιρείες, αποδεχόμενες χρηματοδοτήσεις από ένα πρόγραμμα υποστήριξης των μισθών, ενώ παράλληλα, είχαν δώσει εντολές σε προσωπικό που είχε ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας να εξακολουθεί να εργάζεται εν μέσω της πανδημίας, σύμφωνα με το Εθνικό Ελεγκτικό Συνέδριο (NAO).

Το ΝΑΟ εκφράστηκε θετικά για τα κυβερνητικά προγράμματα υποστήριξης των υπαλλήλων και των αυτοαπασχολουμένων και για την ενεργοποίησή τους σε πρώιμο στάδιο, όταν η πανδημία COVID-19 ανάγκασε το μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής οικονομίας να κλείσει τον Μάρτιο.

Ωστόσο το ίδιο γραφείο δήλωσε ότι υπό την πίεση των εξελίξεων δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο για τον πλήρη έλεγχο των προγραμμάτων. Τα αριθμητικά μεγέθη των παραπλανητικών χορηγήσεων και λαθών δεν είναι δυνατό να γίνουν γνωστά πριν από το τέλος της επόμενης χρονιάς, το νωρίτερο.

Το ΝΑΟ είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι εκτιμούσε πως οι παραπλανητικές χορηγήσεις οικονομικής βοήθειας και τα λάθη που έγιναν στο πρόγραμμα υποστήριξης των εργαζομένων που έμπαιναν σε καθεστώς αναστολής εργασίας κυμαίνονταν μεταξύ 5% και 10%, αντιστοιχώντας σε ποσά χορηγήσεων 39,3 δισ. λιρών.

Η απάτη για τον πρώτο κύκλο υλοποίησης του προγράμματος υποστήριξης των αυτοαπασχολούμενων μπορεί να φτάνει σε ποσοστό 1% ως 2%.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider