Οικολογικές οργανώσεις αμφισβητούν τα πλάνα της Shell

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικολογικές οργανώσεις αμφισβητούν τα πλάνα της Shell
Όπως πολλές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Shell δέχεται αυξανόμενη πίεση για να αντιμετωπίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Έξι οργανισμοί (περιβαλλοντικές οργανώσεις και όμιλοι) ζήτησαν από μια ομάδα επενδυτών με κεφάλαια 54 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να καταψηφίσουν το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της Royal Dutch Shell, ισχυριζόμενοι ότι είναι επαρκές για να ελέγξει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σε μια επιστολή, οι Greenpeace, ShareAction, Follow This, Reclaim Finance, ACCR και Oil Change International, ανέφεραν ότι η στρατηγική της Shell υπολείπεται των ενεργειών που απαιτούνται για τη διατήρηση της αύξησης τη θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Όπως πολλές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Shell δέχεται αυξανόμενη πίεση για να αντιμετωπίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να παράγει καθαρότερη ενέργεια. Η εταιρεία δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οι εκπομπές άνθρακα και η παραγωγή πετρελαίου είχαν φθάσει στο peak και θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια. Ανέφερε επίσης ότι θα υποβάλλει ένα σχέδιο ενεργειακής μετάβασης προς ψηφοφορία κάθε τρία χρόνια στους μετόχους, ξεκινώντας από την ετήσια γενική συνέλευση του Μαΐου.

Το ίδιο το σχέδιο μετάβασης αναμένεται να δημοσιευτεί αυτήν την εβδομάδα, αλλά η ομάδα των έξι δήλωσε ότι η στρατηγική της Shell που υιοθετήθηκε νωρίτερα φέτος υπονομεύει ήδη τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι το 2015. Ενώ η εταιρεία είπε ότι η παραγωγή πετρελαίου της θα μειωθεί έως και 2% ετησίως αυτήν τη δεκαετία, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά την ίδια περίοδο.

Οι στόχοι εκπομπών βασίζονται στην ένταση - μείωση ανά μονάδα ενέργειας - και όχι σε απόλυτα επίπεδα και αποκλείουν επίσης τα πετροχημικά, σύμφωνα με τους υπογράφοντες στην επιστολή.

«Συμφωνούμε ότι απαιτείται τώρα δράση για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell. «Αυτό που θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση είναι η αποτελεσματική πολιτική, οι επενδύσεις στην τεχνολογία και η αλλαγή της συμπεριφοράς των πελατών. Η Shell παίζει τον ρόλο της».

Τον περασμένο μήνα η δράση Climate Action 100+ δημοσίευσε μια ανάλυση αναφορικά με τις κλιματικές φιλοδοξίες 159 εταιρειών (συμπεριλαμβανομένης και της Shell) και όπως εκτίμησε, καμία δεν έχει αποκαλύψει πλήρως πως θα εξαλείψεις τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται από τη δραστηριότητα της.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider