Μείωση κερδών κατά 12% για τον σαουδαραβικό κολοσσό της Aramco

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση κερδών κατά 12% για τον σαουδαραβικό κολοσσό της Aramco
Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 46,9 δισεκ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2019, συγκριτικά με 53 δισεκ. δολάρια για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μείωση σχεδόν κατά 12% των καθαρών κερδών για πρώτο εξάμηνο συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα ανακοίνωσε ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco.

«Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 46,9 δισεκ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2019, συγκριτικά με 53 δισεκ. δολάρια για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Saudi Aramco, εξαιτίας κυρίως της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.

«Παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, συνεχίσαμε να καταγράφουμε ισχυρά αποτελέσματα και σημαντικές ταμειακές ροές», ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αμίν Νασέρ.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, πολύ σπάνια για τον σαουδαραβικό κολοσσό που είναι ιδιαίτερα μυστικοπαθής για τα οικονομικά του στοιχεία, ο όμιλος θα πραγματοποιήσει αργότερα σήμερα την πρώτη τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του στην ιστορία του, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δώσει στους επενδυτές λεπτομέρειες για τα οικονομικά του στοιχεία και τα σχέδιά του, δεδομένου του ότι στοχεύει σε στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Saudi Aramco ενίσχυσε την παρουσία της στην ασιατική αγορά πετρελαίου, με μια συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα για την αγορά του 20% μονάδας της Reliance Industries Ltd., ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εταιρείες που ελέγχεται από τον Ινδό, τον δισεκατομμυριούχο Αμπάνι, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία της εταιρείας και καλύπτει τις δραστηριότητες διύλισης και πετροχημικών της Reliance, συμπεριλαμβανομένου του διυλιστηρίου Jamnagar, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η Aramco, μια από τις κορυφαίες εξαγωγικές δυνάμεις αργού παγκοσμίως, θα τροφοδοτεί το διυλιστήριο με 700.000 βαρέλια ημερησίως σε μακροπρόθεσμη βάση, όπως ανακοινώθηκε.

Η συμφωνία, που θα πρέπει να λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών για να ολοκληρωθεί, αποκαλύπτει την τάση των πετρελαϊκών κολοσσών της Μέσης Ανατολής να επεκτείνονται σε downstream δραστηριότητες, προκειμένου να εξελιχθούν από αποκλειστικά εταιρείες παραγωγής σε πιο διαφοροποιημένες ενεργειακές εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider