Κρυπτονομίσματα: «Καμπανάκι» ΕΚΤ - «Πολλαπλές φούσκες που σκάνε η μία μετά την άλλη»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυπτονομίσματα: «Καμπανάκι» ΕΚΤ - «Πολλαπλές φούσκες που σκάνε η μία μετά την άλλη»
Οι προσπάθειες των θεσμικών αρχών θα πρέπει να επικεντρωθούν καταρχάς στην αποτροπή της χρήσης crypto-assets για παράκαμψη χρηματοοικονομικών κανονισμών, αλλά και την θωράκιση των παραδοσιακών συστημάτων από τα υψηλά ρίσκα.

Τα cryprto-assets είναι εδώ για να μείνουν, επομένως απαιτείται επειγόντως ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμισή τους με στόχο την προστασία των επενδυτών και τη σταθερότητα των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών, σύμφωνα με τον Φάμπιο Πανέτα της ΕΚΤ.

Το τελευταίο διάστημα η αγορά των crypto υπέστη μια σειρά από χτυπήματα μετά από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, του USD της Terra και την μεγάλη υποχώρηση του Bitcoin.

«Δεν είναι απλώς μια φούσκα που σκάει. Είναι σαν αφρός: πολλαπλές φούσκες σκάνε η μία μετά την άλλη» υπογράμμισε ο Πανέτα σε ομιλία του στο Λονδίνο. «Ο φόβος των επενδυτών να χάσουν χρήματα φαίνεται να έχει μετατραπεί σε φόβο να μην μπορούν να φύγουν από την αγορά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος είναι να αποτραπούν τυχόν εγκληματικές δραστηριότητες, να προστατευθούν οι επενδυτές και να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα που διαπλέκεται όλο και περισσότερο με crypto-assets, όπως τόνισε.

Ακόμη και τα stablecoins, τα οποία υποτίθεται ότι διατηρούν την αξία τους μέσα από μια «δεξαμενή» περιουσιακών στοιχείων, είναι ασφαλή μόνο ως προς το όνομα, σημείωσε ο Πανέτα.

«Αλλά αυτά τα ελαττώματα από μόνα τους είναι απίθανο να σημάνουν το τέλος των κρυπτονομισμάτων. Ο τζόγος είναι ίσως το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο» επεσήμανε.

Οι δεσμοί μεταξύ της αγοράς κρυπτονομισμάτων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσαν να ενισχυθούν, ειδικά εάν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εισέλθουν στον χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται επειγόντως ρύθμιση, προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2075: Η ανάλυση της Goldman Sachs - Oι 4 τάσεις

«Λαχτάρα» για Μασκ: Έχασε προσωρινά τον «τίτλο» του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Η πλουσιότερη γυναίκα της ραπ μουσικής συμβουλεύει: «Κάντε αποταμίευση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider