ΕΕ: Συμφωνία - ορόσημο για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Συμφωνία - ορόσημο για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων
Ο νόμος MiCA έχει σχεδιαστεί να δυσκολέψει πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτηρίων και των εκδοτών stablecoins.

Σε συμφωνία σχετικά με το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς κρυπτονομισμάτων κατέληξαν εχθές Πέμπτη αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από ώρες διαπραγματεύσεων, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά παγκοσμίως που επιχειρείται να ρυθμιστεί ο κλάδος σε τέτοια κλίμακα.

Ο νόμος, με την ονομασία Markets in Crypto-Assets ή MiCA, έχει σχεδιαστεί να δυσκολέψει πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτηρίων και των εκδοτών των λεγόμενων stablecoins, που προορίζονται να συνδέονται με υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία, όπως το αμερικανικό δολάριο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα stablecoins όπως το tether και το USDC του Circle θα πρέπει να διατηρούν άφθονα αποθέματα για να ικανοποιούν αιτήματα εξαργύρωσης σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων. Παράλληλα, τα σταθερά νομίσματα που γίνονται πολύ μεγάλα θα αντιμετωπίζουν περιορισμό στα 200 εκατ. ευρώ σε συναλλαγές ημερησίως.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), θα αποκτήσει εξουσία προκειμένου να παρεμβαίνει για να απαγορεύσει ή να περιορίσει τις πλατφόρμες κρυπτογράφησης, εάν θεωρηθεί ότι δεν προστατεύουν σωστά τους επενδυτές ή απειλούν την ακεραιότητα της αγοράς ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Σήμερα, βάλαμε τάξη στην "Άγρια Δύση" των κρυπτο και θέσαμε σαφείς κανόνες για μια εναρμονισμένη αγορά που θα παρέχει ασφάλεια στους εκδότες των νομισμάτων, θα εγγυάται ίσα δικαιώματα για τους παρόχους υπηρεσιών και θα διασφαλίζει υψηλά πρότυπα για καταναλωτές και επενδυτές», δήλωσε ο Stefan Berger, που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, η νομοθεσία θα αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με τη συγκεκριμένη αγορά, με τις εταιρείες να αναγκάζονται να αποκαλύψουν την κατανάλωση ενέργειας καθώς και τον αντίκτυπο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο περιβάλλον.

Σημειώνεται πως οι κανόνες δεν θα επηρεάσουν τα κρυπτονομίσματα χωρίς εκδότες, όπως το bitcoin, ωστόσο οι πλατφόρμες συναλλαγών θα πρέπει να προειδοποιούν τους καταναλωτές για τον κίνδυνο απωλειών που σχετίζονται με τις συναλλαγές τους. Επίσης, εξαιρέθηκαν από τις προτάσεις τα μη ανταλλάξιμα NFT, τα οποία αντιπροσωπεύουν ιδιοκτησία σε ψηφιακά στοιχεία, όπως τα έργα τέχνης. Η Κομισιόν θα καθορίσει εάν τα NFTs απαιτούν το ξεχωριστό ρυθμιστικό καθεστώς εντός 18 μηνών.

Στο χειρότερο τρίμηνο το Bitcoin

Το νέο πλαίσιο έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τα ψηφιακά νομίσματα, με το bitcoin να κλείνει το χειρότερο τρίμηνό του εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έχασε περίπου το 58% της αξίας του το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της CryptoCompare, υποχωρώντας από τα 45.524 δολάρια στην αρχή του τριμήνου στα λίγο κάτω από τα 19.000 δολάρια την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα του τριμήνου.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση για το bitcoin σε επίπεδο τριμήνου από το τρίτο του 2011, όταν έχασε το 68,2% της αξίας του. Το Bitcoin υποχώρησε 39,8% τον Ιούνιο. Για το δεύτερο τρίμηνο το ether υποχώρησε 69,3%.

Σήμερα, το Bitcoin ενισχύεται 1,8% στα 19.397 δολάρια, ενώ το ether ενισχύεται 2,1% στα 1.063 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider