Solend: Η πλατφόρμα crypto προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο λογαριασμού «φάλαινας» για να ανακόψει το selloff

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Solend: Η πλατφόρμα crypto προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο λογαριασμού «φάλαινας» για να ανακόψει το selloff
Η Solend είναι μια εφαρμογή DeFi που επιτρέπει στους χρήστες να δανείζονται και να δανείζουν κεφάλαια χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από μεσάζοντες.

Ενώ το selloff στην αγορά των crypto συνεχίζεται οι πλατφόρμες DeFi κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την «ελεύθερη πτώση», ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να «εισβάλλουν» σε λογαριασμούς πελατών τους.

Αυτό ακριβώς συνέβη με την Solend, μια πλατφόρμα που βασίζεται στο blockchain Solana, η οποία προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου λογαριασμού της, ενός επονομαζόμενου επενδυτή «φάλαινα», για τον λόγο ότι εξαιτίας μεγέθους θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις της αγοράς, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Τι είναι η Solend;

Η Solend είναι μια εφαρμογή DeFi που επιτρέπει στους χρήστες να δανείζονται και να δανείζουν κεφάλαια χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από μεσάζοντες.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα μια και μόνο «φάλαινα» αντιπροσωπεύει ένα «εξαιρετικά μεγάλο περιθώριο», θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο το πρωτόκολλο και τους χρήστες του. «Στη χειρότερη περίπτωση, η Solend θα μπορούσε να καταλήξει με επισφαλή χρέη», δήλωσε η εταιρεία. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει χάος, ασκώντας πίεση στο δίκτυο του Solana».

Ο εν λόγω λογαριασμός είχε καταθέσει 5,7 εκατομμύρια tokens sol στη Solend, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 95% των καταθέσεων. Από την άλλη, δανειζόταν 108 εκατ. δολάρια στα stablecoins USDC και ether.

Εάν η τιμή του sol πέσει κάτω από τα 22,30 δολάρια, το 20% των εξασφαλίσεων του λογαριασμού στα περίπου 21 εκατ. δολάρια, κινδυνεύει να ρευστοποιηθεί, ανακοίνωσε η Solend. Το sol διαπραγματευόταν με τιμή 34,49 δολάρια τη Δευτέρα.

Την Κυριακή, η Solend ενέκρινε μια πρόταση που της παραχωρούσε εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να αναλάβει τον έλεγχο στον λογαριασμό της «φάλαινας», μια κίνηση άνευ προηγουμένου στον κόσμο της DeFi.

Η Solend επιχειρηματολόγησε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα της επιτρέψει να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της «φάλαινας» μέσω «εξωχρηματιστηριακών» συναλλαγών για να αποφευχθεί ένα πιθανό ντόμινο ρευστοποιήσεων.

Οι εφαρμογές DeFi υπό πίεση

Η κίνηση οδήγησε σε αντιδράσεις στο Twitter, με ορισμένους να αμφισβητούν το κατά πόσο είναι αποκεντρωμένη η Solend. Μία από τις βασικές αρχές της DeFi είναι ότι προορίζεται να καταργήσει κεντρικά ιδρύματα όπως οι τράπεζες.

Μέχρι τη Δευτέρα, ωστόσο, ζητήθηκε από τους χρήστες της Solend να ψηφίσουν μια νέα πρόταση για την ανατροπή της προηγούμενης ψηφοφορίας. Η συντριπτική κοινότητα ψήφισε υπέρ, με το 99,8% να ψηφίζει «ναι».

Οι εξελίξεις είναι ένα σημάδι του πώς η DeFi, ένα είδος «Άγριας Δύσης» όπου οι χρήστες αναλαμβάνουν να κάνουν συναλλαγές και δάνεια peer-to-peer, έχει παγιδευτεί στην κατάρρευση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wormhole: H DeFi πλατφόρμα του Solana δέχτηκε «πλήγμα» 320 εκατ. δολαρίων από χάκερς

BIS vs DeFi: «Ψευδαίσθηση αποκέντρωσης» που χρήζει αυστηρότερου ελέγχου

gazzetta
gazzetta reader insider insider