«Βουνό» οι εκκρεμότητες για την Εγνατία Οδό – Στις 7 Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουνό» οι εκκρεμότητες για την Εγνατία Οδό – Στις 7 Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές
Τουλάχιστον… φιλόδοξος χαρακτηρίζεται από την αγορά ο στόχος που έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ περί υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδούς στις 7 Ιουνίου.

Τουλάχιστον… φιλόδοξος χαρακτηρίζεται από την αγορά ο στόχος που έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ περί υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδούς στις 7 Ιουνίου. Οι περισσότεροι αναμένουν μια νέα παράταση και αυτό γιατί παραμένουν 13 σημαντικές εκκρεμότητες για να προχωρήσει η διαδικασία, τις οποίες άλλωστε καταγράφει αναλυτικά το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αξιοποίησης (ADP) του Ταμείου που εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Πέρα από τα συνηθισμένα προβλήματα που προκαλεί η γραφειοκρατία ένας ακόμη λόγο που προκαλεί ανησυχία για την τελική έκβαση του διαγωνισμού είναι και η απόσταση που χωρίζει το ΤΑΙΠΕΔ που «τρέχει» τις διαδικασίες και το υπουργείο Υποδομών που καλείται να κλείσει τις περισσότερες εκκρεμότητες. Κατά το παρελθόν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Υποδομών δεν έχουν διστάσει να μιλήσουν κατά του τρόπου που έχει επιλεχθεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει λάθος.

Οι 13 εκκρεμότητες

Μια από τις πιο σημαντικές εκκρεμότητες είναι η ολοκλήρωση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων, όπου συνήθως παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις. Σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί το κόστος της βαριάς συντήρησης του οδικού δικτύου, το οποίο υπολογίζεται από κύκλους της αγοράς στα 5 με 6 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο και το κόστος κατασκευής της Εγνατίας Οδού! Κρίσιμη θεωρείται και η αδειοδότηση των 33 σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου, χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Ειδικότερα οι 13 εκκρεμότητες που καταγράφει το ΤΑΙΠΕΔ είναι οι εξής:

1.Η τροποποίηση από το υπουργείο Υποδομών της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μετάταξη του προσωπικού της Εγνατίας Οδού.

2.Η έγκριση από το υπουργείο Υποδομών του εγκεκριμένου από την Εγνατία οδό προϋπολογισμού για το 2019.

3.Η υποβολή από το υπουργείο Υποδομών στην αρμοδια επιτροπή της Βουλής του προτεινόμενου υποψήφιου για της θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ττης Εγνατιας Οδού.

4.Το ίδιο και για τη θέση του Προέδρου της Εγνατίας Οδού.

5.Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να τεθούν σε λειτουργία οι σταθμοί διοδίων Ωραιοκάστρου και Ασπροβάλτας

6.Αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του Αυτοκινητόδρομου που είτε λήγουν είτε πρόκειται να λήξουν σύντομα.

7.Η έγκριση των μελετών από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων για την αδειοδότηση των 33 σηράγγων του αυτοκινητόδρομου.

8.Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο και την Εγνατία Οδό για τις επικείμενες εργασίες σε τμήματα που μέσω της παραχώρησης θα αναβαθμιστούν..

9.Εφαρμογή νέας πολιτικής με έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της ΕΕ (DG Move).

10.Η έκδοση των απαιτούμενων από το υπουργείο Περιβάλλοντος αδειών για να ξεκινήσει η κατασκευή του Σταθμού Διοδίων Καβάλας.

Από την Εγνατία Οδό ΑΕ αναμένεται:

11.Έναρξη κατασκευών νέων μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων.

12.Υποβολή φακέλων για την αδειοδότηση των Σηράγγων.

13.Απελευθέρωση εσόδων της Εγνατίας Οδού από το ενέχυρο της Τράπεζς Πειραιώς πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι υποψήφιοι όμιλοι

Υπενθυμίζεται πως τα επτά επενδυτικά σχήματα που έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ και καλούνται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές είναι τα εξής:

1. ANAS International Enterprise S.p.A.

2. FREYJA HOLDINGS SARL [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp]

3. ROADIS Transportation Holding S.L.U. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

4. SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD - DAMCO ENERGY S.A.

5. VINCI HIGHWAYS S.A.S - VINCI CONCESSIONS S.A.S - MYTILINEOS HOLDINGS S.A.

6. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - EGIS PROJECTS S.A.

7. ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider