Κρούση κατά της ακρίβειας καύσιμων κάνουν οι βενζινοπώλες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρούση κατά της ακρίβειας καύσιμων κάνουν οι βενζινοπώλες
«Δεν ανταποκρίνεται η κυβέρνηση», αναφέρουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Νέα έκκληση για μείωση στη φορολογία των καυσίμων κάνει η αγορά προκειμένου να μειωθεί η τιμή της λιανικής και να τονωθούν η ζήτηση και οι επιχειρήσεις του κλάδου. Με επιστολή προς την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, ζητά τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ)ενώ σημειώνει ότι οι τιμές πιέζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

«Η διατήρηση των υψηλών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ στα καύσιμα, από την έναρξη της κρίσης, πιέζουν αρνητικά την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη και τους πολίτες. Μάλιστα, επισημαίνει πως σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, με τα χαμηλότερα εισοδήματα και από τους υψηλότερους φόρους και εισφορές σε επίπεδο ΕΕ, παρατηρούνται υψηλές τιμές στη λιανική των καυσίμων, κατατάσσοντάς την στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών», αναφέρεται σχετικά.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ ενώ σε πολλές ακριτικές περιοχές της χώρας όλο και περισσότεροι καταναλωτές φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους φθηνότερα από βενζινάδικα σε κωμοπόλεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Παράγοντες της αγοράς έχουν αναφέρει ότι μια μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα μπορούσε να «κατεβάσει» την τιμή του πετρελαίου στο 1 ευρώ .

Το insider.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, κ. Θεμιστοκλή Κιουρτζή, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες πανελλαδικά. Δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Η υπερφορολόγηση δεν αφορά μόνο στα καύσιμα κίνησης. Έχει να κάνει και με το πετρέλαιο θέρμανσης που είναι ένα φυσικό αγαθό. Αυτό γίνεται για να δημιουργηθεί πεδίο διείσδυσης στο φυσικό αέριο. Αν το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 70 λεπτά τι θα γινόταν; Πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider