Μητσοτάκης: Μέσα στο 2020 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Μέσα στο 2020 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους
«Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ», δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Τα ανωτέρω έκανε γνωστά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Τετάρτης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

«Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά σε κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καθιερώνεται ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, καθιερώνεται ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους ώστε να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα.

«Ευθυγραμμιζόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. την Πορτογαλία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υλοποιείται ελάφρυνση έως μηδενισμός προκαταβολής φόρου για το 2019

«Το δεύτερο κύμα ρυθμίσεων δυναμώνει τις πολιτικές θωράκισης εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό», ανέφερε, στη συνέχεια.

«Υλοποιείται η ελάφρυνση έως ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για το 2019», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο «Γέφυρα»

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, «το σχέδιο ‘Γέφυρα’ θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε άρχισαν να σωρεύονται στα δικαστήρια υποθέσεις».

Οι δύο παρατάσεις, συνέχισε, είχαν τελικά μειωμένη συμμετοχή. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πέτυχε στην πράξη. «Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί, περισσότερα από 170.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο

«Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση των πόρων (του Ταμείου Ανάκαμψης), οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ», ξεκαθάρισε στη συνέχεια.

«Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε τη next generation eu σε next generation hellas», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης

Ιατρικώς σωστή και συμβολικά επιβεβλημένη η απόφαση για χρήση μάσκας εντός του κοινοβουλίου

«Η απόφασή σας να επιβάλλετε τη χρήση μάσκας και εντός κοινοβουλίου είναι ιατρικώς σωστή και συμβολικά επιβεβλημένη», τόνισε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Σώματος.

«Βρισκόμαστε στη φάση διαχείρισης αυτού που κάποιοι αποκαλούν δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, εδώ δεν έχει κάνει την εμφάνισλη του. Απαραίτητο είναι να τηρούμε τις συμβουλές των γιατρών και να φορούμε τη μάσκα όπου είναι υποχρεωτική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση εδώ στο κοινοβούλιο πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider