Η πρόταση Τσίπρα – Ιερώνυμου είναι μια μεσοβέζικη λύση με μπόνους

Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πρόταση Τσίπρα – Ιερώνυμου είναι μια μεσοβέζικη λύση με μπόνους

Η συμφωνία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο ήρθε να βάλει εκ νέου στο προσκήνιο την συζήτηση για τον χωρισμό Κράτους Εκκλησίας. Ένα θέμα το οποίο, όπως πολλά άλλα στην Ελλάδα προκαλεί ένταση και, πολλές φορές εξαιτίας αυτού, χάνεται η ουσία.

Πριν συνεχίσω να καταθέσω πάλι ότι ο χωρισμός Κράτους Εκκλησίας, εφόσον γίνει, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Δυστυχώς όμως η πρόταση, την οποία συζητάμε, δεν είναι χωρισμός, είναι μια συμφωνία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με μπόνους 200 εκατομμύρια, είναι μια μεσοβέζικη λύση, η οποία δεν αφορά την κοινωνία, τους πιστούς κι όποιον τέλος πάντων ενδιαφέρεται για το θέμα.

Δεν θα σχολιάσω τα νομικά, καθώς ήδη έχουν γραφτεί πολλά από ειδικούς, αλλά θα μείνω στο περιεχόμενο της.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στο γεγονός ότι μια οικονομική διευθέτηση είναι αρκετή για να σηματοδοτήσει μια νέα σχέση και πολλοί κάνουν την εκτίμηση ότι μια αρχή είναι καλύτερη από το τίποτα κτλ.

Δυστυχώς όμως, όταν ξεκινάς από τα οικονομικά τραυματίζεις και τις δύο πλευρές γιατί μοιάζει το ζήτημα να είναι τα λεφτά, η υλική πλευρά των πραγμάτων, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πνευματικότητα και την πίστη.

Όπως, σωστά νομίζω επισήμανε ένας φίλος Κράτος και Εκκλησία φτιάχνουν κάτι σαν venture fund και πάνε να κάνουν δουλειές, αλλά επειδή δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος θα πληρώσεις τις ζημιές.

Επίσης η εντύπωση που δίνεται είναι ότι η φασαρία γίνεται για 200 εκατομμύρια που είναι η μισθοδοσία.

Οπότε τα κάνουμε επιδότηση και καθαρίσαμε με ταυτόχρονη απελευθέρωση θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, τους οποίους το κράτος θα αντικαταστήσει άμεσα.

Μόνο που η φασαρία δεν γίνεται για αυτό αλλά για το γεγονός ότι η εκκλησία, ακόμα και εάν καλόπιστα δεχτούμε δεν το επιδιώκει, έχει δυνατότητα παρέμβασης στα κρατικά και θεσμικά ζητήματα, λόγω ακριβώς της σημασίας που έχει αποκτήσει.

Άρα εδώ το ζητούμενο δεν είναι απλή διευθέτηση μεταξύ δύο μερών, αλλά η ριζική αλλαγή της σχέσης τους και ο επαναπροσδιορισμός των ρόλων και η δημιουργία της απαραίτητης απόστασης, ώστε οι δύο πλευρές να δουν πιο καθαρά την μεγάλη εικόνα και όχι απλά το χρώμα του χρήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider