Να ζει ή να μη ζει ο ΟΗΕ;

Πάνος Τριγάζης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να ζει ή να μη ζει ο ΟΗΕ;

Πέρασαν 73 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ, που ήταν επιστέγασμα της αντιφασιστικής νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπενθυμίζω ότι στο Προοίμιο του Χάρτη του οργανισμού οι ιδρυτές του δήλωναν πίστη «στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρώπου, στα δικαιώματα ανδρών και γυναικών και μεγάλων και μικρών εθνών».

Ορισμένοι ισχυρίζονται, κατά περίεργο τρόπο και αριστεροί, ότι ο ΟΗΕ «έχει αποτύχει παταγωδώς» ή ότι έχει εξελιχθεί σε «ιμπεριαλιστικό οργανισμό», κατ’ αυτούς μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Πράγματι, οι σημερινοί παγκόσμιοι συσχετισμοί δεν ευνοούν τις αρχές και τον ρόλο του ΟΗΕ, κυρίως ως θεματοφύλακα της ειρήνης, αλλά να μηδενίζονται τα επιτεύγματά του, αποτελεί ασυγχώρητο λάθος.

Στη διάρκεια της ύπαρξής του, ο ΟΗΕ έχει συμβάλει σε ένα πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο, με μεγαλύτερο επίτευγμά του την κατάργηση της αποικιοκρατίας. Φυσικά, αυτή επιτεύχθηκε κυρίως μέσω νικηφόρων εθνικοαπελευθερωτικών επαναστάσεων, αλλά χρειάστηκε η σφραγίδα του παγκόσμιου οργανισμού ώστε τα νέα κράτη να πάρουν τη θέση τους στην παγκόσμια κοινότητα. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή του ΟΗΕ και στην εκπόνηση διεθνών συμβάσεων. Χωρίς τον ΟΗΕ, η Συμφωνία του Κιότο δεν θα υπήρχε ούτε η πρόσφατη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Σε ότι αφορά δικά μας ζητήματα, ας μη ξεχνούμε ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ καταρτίστηκε η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), ενώ διαρκείς είναι οι προσπάθειες του παγκόσμιου οργανισμού για την επίλυση του Κυπριακού, από το 1964, και όχι το 1974, όπως νομίζουν πολλοί.

Τέλος, με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, επιτεύχθηκε η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, πρωτίστως χρειάστηκε την πολιτική βούληση των ηγεσιών των δύο χωρών, εν προκειμένω των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο κόσμος του 21ου αιώνα χαρακτηρίζεται από ισχυρότατες αλληλεξαρτήσεις, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Άρα, η ισότιμη παγκόσμια συνεργασία πρέπει να θεωρείται μονόδρομος. Σήμερα, καμιά χώρα δεν μπορεί να είναι αυτάρκης ούτε μπορεί να αναπτυχθεί μόνη της. Η εποχή μας απαιτεί την συνανάπτυξη και κατ’ επέκταση την αλληλεγγύη, ζητούμενο και για την ΕΕ και τα Βαλκάνια.

Συνεπώς, στο ερώτημα του τίτλου απαντώ να ζήσει και να μακροημερεύσει ο ΟΗΕ, γιατί εκείνοι που τον υπονομεύουν, είναι οι εχθροί της ειρήνης, της παγκόσμιας συνεργασίας, της αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης του πλανήτη μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider