Ένα νέο όραμα για την Κοζάνη

Λευτέρης Ιωαννίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα νέο όραμα για την Κοζάνη

Η Κοζάνη, η Δυτ. Μακεδονία, βιώνει μια πρωτόγνωρη και ιστορική φάση μετάβασης και αλλαγής. Διάγουμε μια περίοδο κατά την οποία μετασχηματίζεται ο παραγωγικός και κοινωνικός προσανατολισμός της περιοχής. Τα προηγούμενα χρόνια η βιομηχανοποίηση της περιοχής με την αξιοποίηση του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας, λειτούργησε σαν ένα μανιτάρι που περιόρισε σημαντικές άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που παραδοσιακά ασκούνταν στην περιοχή.

Σήμερα όμως η εποχή αλλάζει ραγδαία, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα πάντα γύρω μας, και ιδιαίτερα την περιφέρεια μας, κι όπως κάθε οργανισμός, για να επιβιώσει αλλά και να προοδεύσει, πρέπει να προσαρμοστεί. Έτσι και εμείς, έχουμε αυτήν την δύσκολη, πλην όμως ενδιαφέρουσα πρόκληση να διαχειριστούμε.

Αξίζει να αναφέρουμε πώς αντίστοιχη πρόκληση, με παρόμοια χαρακτηριστικά, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές περιοχές, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα έχουμε, την σπάνια αν θέλετε, πρόκληση αλλά και ευκαιρία, όχι μόνο να βρούμε νέα παραγωγικά χαρακτηριστικά για την περιοχή μας, αλλά να ανακαλύψουμε ξανά και να αναδείξουμε αυτά τα πλεονεκτήματα που ήδη έχει και δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Αυτήν την πρόκληση πρέπει να την κερδίσουμε και είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό!
Ο παραπάνω προβληματισμός ενεργοποιεί λοιπόν τις τοπικές δυνάμεις, αναζητώντας νέους στόχους, νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες, αλλά κυρίως ένα νέο όραμα! Ένα όραμα για μια κοινωνία, με σεβασμό στους φυσικούς της πόρους και στις επόμενες γενιές. Ένα όραμα για μια κοινωνία προόδου και ευημερίας με υψηλή ποιότητα ζωής και ίσα δικαιώματα για όλους. Μια οικονομία που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της, θα δίνει ευκαιρίες σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ταυτότητα, μια νέα εικόνα για την περιοχή μας, που βέβαια να ταυτίζεται με την πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα:

1. Που θα αναδεικνύει την επιχειρηματικότητα και τον εξωστρεφή χαρακτήρα της οικονομίας μας. Θεωρώ πως χαρακτηριστικό στοιχείο μια βιώσιμης οικονομίας θα πρέπει να είναι μια δυναμική επιχειρηματικότητα. Δική μας ευθύνη είναι, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις γι αυτό, και αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε.
2. Που θα στηρίζεται σε έναν δυναμικό πρωτογενή τομέα, και στα ιδιαίτερης αξίας τοπικά μας προϊόντα σαν κι αυτά που ήδη παράγουμε, όπως ο Κρόκος Κοζάνης, το κρασί, τα αρωματικά φυτά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σήμερα πάρα πολύ νέοι άνθρωποι προσανατολίζονται πλέον στην αξιοποίηση της Γης και των προϊόντων της στοχεύοντας στην ποιότητα και αναγνωρίζοντας πλέον τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε.
3. Που θα αξιοποιεί την σημαντική βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής. Στην περιοχή μας δημιουργήθηκε ένα βιομηχανικό συγκρότημα με ιδιαίτερα σημαντικά και η αξιοποίηση του είναι σημαντική για μας. Ήδη έχουμε δει πολλά αντίστοιχα παραδείγματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία κ.λ.π.
4. Που θα επενδύει στη γνώση και την καινοτομία και όπου κυρίαρχο ρόλο θα έχουν τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής.

5. Που θα αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής αλλά και την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία η οποία και είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτόν τον τόπο! Την επόμενη βδομάδα εγκαινιάζεται το νέο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Κοζάνης, με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και για μας αποτελεί μια ιστορική μέρα και κυρίως ένα ορόσημο για το μέλλον μας.
6. Που θα αξιοποιεί την γεωγραφική θέση της περιφέρειας, την εγγύτητα με χώρες των Βαλκανίων, την διέλευση της Εγνατίας Οδού και την μελλοντική ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών.

7. Που θα αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες των ανθρώπων κυρίως των νέων και που θα τους προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για να μείνουν εδώ και να προοδεύσουν!

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, νομίζω πως είναι για μας μια σημαντική ευκαιρία να εκπέμψουμε μια εικόνα έξω από τα όρια της περιφέρειας μας. Να δείτε τις ομορφιές και τις δυνατότητες της Δυτ. Μακεδονίας, αλλά και να γνωρίσετε τους ανθρώπους που παράγουν, δημιουργούν και αγαπούν αυτόν τον τόπο και θέλουν να τον δουν να προοδεύει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider