Εξωδικαστικός - Ρύθμιση Οφειλών

Ιάκωβος Γκούμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικός - Ρύθμιση Οφειλών

Η Ελλάδα την τελευταία 5ετια, συνειδητά και όχι μόνο λεκτικά αποφάσισε ότι ανήκει στη Δύση και πιο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Αυτή τη συνειδητή απόφαση, την πλήρωσε με «αίμα» και πόνο στα χρόνια της Κρίσης, αλλά οι «πληρωμές» ήρθαν για να μείνουν…

Τα μνημόνια τελείωσαν γιατί η Χώρα πλέον απλά, κοστίζει λιγότερο από ότι κερδίζει. Η Χώρα όμως, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έφεραν τα Μνημόνια και η Πίεση «ελεγχόμενη» θα παραμείνει. Δεν θα δίνουμε παροχές από χρήματα που δεν έχουμε, Δεν θα κάνουμε Πολιτική με Ρουσφετολογία, θα έχουμε ένα παραγωγικό Δημόσιο ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε, θα έχουμε Κανόνες και Διαδικασίες που θα τις τηρούμε και δεν θα τις παρακάμπτουμε κατά πώς μας βολεύει. Συνεργάτες, φίλοι και κομματικά στελέχη δεν θα είναι αυτοδίκαια «εκτός» Νόμου και οι Πολίτες φυσικά δεν θα το θεωρούν λογικό να ζητάνε «χάρες», με αντάλλαγμα την ψήφο τους.

Αυτό το τελευταίο, οι Κανόνες και η Διαδικασία δηλαδή, είναι μεγάλες έννοιες. Δεν χωρούν στο κεφάλι και την καθημερινότητα του Έλληνα. Δεν έχουμε εκπαιδευτεί και δεν έχουμε ζήσει με τον τρόπο αυτό.

Αυτό ακριβώς είναι και το θέμα: Ότι οι Νόμοι, οι Κανόνες και οι Διαδικασίες στο μυαλό μας αφορούν πάντα κάποιους άλλους. Τρέχα γύρευε δηλαδή και Νικολό Καρτέρα που λένε και στο χωριό μου.

Αυτή η μη Αποδοχή Κανόνων και Διαδικασιών, είναι μια αίσθηση διάχυτη στην Κοινωνία και φυσικά εύκολη προς εκμετάλλευση.

Ο Έλληνας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και θέσης, αλλά ειδικά όταν στριμώχνεται, περιμένει κάποιον να τον σώσει, γεγονός που το θεωρεί «φυσικό και δίκαιο».

Ρύθμιση χρεών για τις Βιώσιμες Επιχειρήσεις είναι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός και πριν ακόμα γνωρίσουν το ελάχιστο τον μετέτρεψαν σε Ρύθμιση 120 δόσεων. Ούτε το Βιώσιμες Επιχειρήσεις ακούνε, ούτε το έως 120 δόσεις τους αφορά, ούτε οι λεπτομέρειες τύπου μελέτη βιωσιμότητας, κριτήρια επιλογής, περιουσιακή κατάσταση κλπ. Όπως είπαμε αυτά αφορούν κάποιους άλλους.

Για να καταλάβουμε ακριβώς το θέμα ένα παράδειγμα:

Λίγες ώρες πριν τις Προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, με ενημερώνει φίλος και πελάτης ότι τέλος στο θέμα των Ρυθμίσεων. Θα έχουμε 120 δόσεις όλοι, Μισθωτοί, ενεργές, ΜΗ ενεργές επιχειρήσεις, Βιώσιμοι, Ξε-βιώσιμοι και αν οι Οφειλές είναι σχετικά μικρές 36 δόσεις. Οριζοντίως και καθέτως λοιπόν η λύση στις Οφειλές, χωρίς Κριτήρια και Διαδικασίες.

Ποιος το είπε;, ρωτάω ο αφελής. Το έχει πρωτοσέλιδο η τάδε εφημερίδα. Το διαβάζω, τα γνωστά. Σίγουρα με έγκυρες πηγές, ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και θα λύσει το θέμα των Οφειλών.

Μια αγωνία για το τι σου ξέφυγε και τι δεν έχεις καταλάβει τόσο καιρό την παθαίνεις, παρά τα 33 χρόνια εμπειρίας και τη σοβαρή ενασχόληση με το θέμα ρυθμίσεων από την πρώτη στιγμή. Ψάχνεις, ρωτάς και καταλήγεις να γίνεσαι και εσύ ανόητος και κουραστικός.

Οι θεσμοί ΠΟΤΕ δεν θα δεχτούν Ρυθμίσεις Οφειλών, από οποιαδήποτε κοινωνική κατηγορία, χωρίς Κανόνες και Διαδικασίες, ανεξάρτητα από το ποιος το ζητάει.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται λύση στο θέμα των Ρυθμίσεων, διότι η Πάγια Ρύθμιση των 12 δόσεων δεν αρκεί και ο Εξωδικαστικός δεν περιλαμβάνει μεγάλες κατηγορίες Οφειλετών. Ναι, πρέπει να βρεθεί λύση, η οποία όμως θα έχει Κανόνες και Διαδικασίες, οι οποίες θα πρέπει Υποχρεωτικά να τηρηθούν.

Κλείνοντας να επισημάνω στο θέμα του Εξωδικαστικού, ότι το σύστημα είναι σε πλατφόρμα, ανοικτό σε όλους και οι «σύμβουλοι» που όλως τυχαίως, όλοι έγραψαν τον Νόμο, δε μπορούν με πρώην και νυν υπουργούς και βουλευτές, καθώς και με παράγοντες ή παραγοντίσκους να επηρεάσουν τους Κανόνες και την Διαδικασία.

Ο μόνος τρόπος παρεμβολής είναι η αλλαγή του Νόμου, όπως αρέσκονται να διαδίδουν στα μέσα διάφοροι, αφουγκραζόμενοι την Κοινωνία και τη Φωνή του Λαού.

Κανόνες και Διαδικασίες λοιπόν, είναι οι έννοιες που θα ακούμε όλο και περισσότερο και όσο πιο γρήγορα μπούμε στο νόημα, τόσο πιο γρήγορα θα περπατήσουμε στην ανάπτυξη και την καλυτέρευση των όρων της Ζωής μας.

Καλή Συνέχεια και να θυμάστε: Η Γνώση είναι Δύναμη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider