Good Politics Don't Always Make Good Economics

Δημήτρης Θωμάκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Good Politics Don't Always Make Good Economics

Μόλις πριν τρεις μέρες γράψαμε για την ανάγκη της απλότητας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και σε τρεις ξεκάθαρες προτροπές απελευθέρωσης της αναπτυξιακής δυναμικής στην πατρίδα μας: ελευθερία επιλογών, ισοκατανομή των φορολογικών βαρών και ίσες ευκαιρίες επενδύσεων για όλους. Όσα σωστά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις μειώσεις φόρων και τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις είναι καλοδεχούμενα αλλά είναι ελλιπή: είναι καλή πολιτική αλλά δεν είναι απαραίτητα καλή οικονομική πολιτική.

Εξηγούμαι: αν το ζητούμενο είναι η απελευθέρωση των αναπτυξιακών μας δυνατοτήτων ως οικονομία και ως χώρα προϋποθέτει την αναγνώριση πολλαπλών πυλώνων δραστηριότητας και πολλαπλών επιπέδων εισοδημάτων και επενδυτικών προοπτικών. Η μείωση φορολογίας και παροχής επενδυτικών κινήτρων σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες είναι πιθανόν πολιτικά αναγκαία αλλά δεν είναι οικονομικά ικανή συνθήκη για να πετύχουμε τον αναπτυξιακό μας στόχο. Αν θέλουμε ανάπτυξη χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος και των επενδυτικών δομών και, πάνω από όλα, χρειάζεται όμοια πρόσβαση όλων των παραγωγικών κατηγοριών σε ευκαιρίες που προσφέρει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Θέλουμε μειώσεις φόρων; Φυσικά, αλλά να γίνουν για όλους -- και είναι απλό γιατί αυτό είναι ικανή αναπτυξιακή συνθήκη: οι στοχευμένες σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και εισοδηματικές κατηγορίες μειώσεις φόρων οδηγούν σε στρέβλωση των επενδυτικών, εργασιακών και φορολογικών κινήτρων και αποτελεσμάτων.

Αντί για στρεβλώσεις χρειαζόμαστε εκείνες τις φορολογικές συνθήκες που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στους περισσότερους κλάδους δραστηριότητας, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την ζήτηση και τις επενδύσεις και τότε μπορούμε ευκολότερα να δημιουργήσουμε στοχευμένη, δίκαιη και μακροχρόνια βιώσιμη φορολογική πολιτική.

Θέλουμε επενδυτικές ευκαιρίες; Φυσικά, αλλά πάλι να γίνουν για όλους -- ώστε αντί να κατευθυνθούμε σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και ασχολίες να πετύχουμε ταυτόχρονα και την ενίσχυση των παραδοσιακών κλάδων δραστηριότητας αλλά και την δημιουργία αποδόσεων κλίμακας σε καινοτόμες δραστηριότητες. Θέλουμε να έχουμε ελευθερία επιλογών για μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και όχι τεχνητή και εκλογοκεντρική πολυπλοκότητα. Μήπως πάλι ξεχνάμε ότι το brain drain που όλοι θέλουν να αντιστρέψουν αναφέρεται σε υψηλής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης επαγγελματίες που θα ήθελαν και αυτοί να επιστρέψουν με κίνητρα πίσω; Μήπως ξεχνάμε όσους στα δύσκολα χρόνια στηρίζουν τα κρατικά έσοδα με κίνδυνο να διακόψουν στο μέλλον τις δραστηριότητές τους από την τωρινή υπερφορολόγηση; Αυτοί, και πολύ άλλοι, σε ποια κατηγορία κινήτρων εντάσσονται; Μια γρήγορη αναζήτηση είτε σε αυτόν τον ιστοχώρο είτε γενικότερα στο διαδίκτυο αναδεικνύει την υπερφολογόρηση όλων στο μείζον αναπτυξιακό πρόβλημα της οικονομίας μας σήμερα.

Τολμήστε κ. Μητσοτάκη να κάνετε όσα πιθανόν σας προτείνουν να αποφύγετε: μειώστε τους φόρους οριζόντια για όλους, είτε ΦΠΑ, είτε φόρο εισοδήματος είτε φόρους στις επιχειρήσεις, και με μία μόνο κίνηση δημιουργήστε αναπτυξιακές προοπτικές σε όσους που θέλουν να έχουν την οικονομική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα -κρατήστε τους με την δύναμη της ελεύθερης επιλογής και η χώρα θα ανακάμψει γρηγορότερα από ό,τι φαντάζεστε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider