Ο ρόλος του δημόσιου τομέα για την υλοποίηση επενδύσεων

Αθανάσιος Σαββάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ρόλος του δημόσιου τομέα για την υλοποίηση επενδύσεων

Επανειλημμένα στο δημόσιο διάλογο έχει επισημανθεί ότι το επενδυτικό κενό στη χώρα μας είναι ταυτόχρονα μεγάλο και σημαντικό. Αποτελεί τον παράγοντα που έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομία και έχει επιφέρει ύφεση και ανεργία. Για μας στον ΣΒΒΕ η επάνοδος σ’ αυτό που ονομάζεται επενδυτική κανονικότητα δεν είναι ένα γεγονός ουδέτερης φύσης, αλλά τέτοιο που ουσιαστικά θα επιδράσει στον καθορισμό του οικονομικού προτύπου τις επόμενες δεκαετίες.

Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και το γενικότερο πρόβλημα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας χωρίς την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα, μαζί με τις συχνές αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα, είναι ζητήματα αποτρεπτικά της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, αλλά παράλληλα και της υλοποίησης επενδύσεων από τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Η απόδειξη για το ότι το κράτος αποτελεί σημαντικό πρόσκομμα για τις επενδύσεις έρχεται από «τα μάτια των ξένων».

Εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια ο ΣΒΒΕ είναι ο εθνικός εκπρόσωπος του διεθνούς φήμης Business School IMD της Λωζάνης της Ελβετίας, το οποίο κάθε Μάιο εκδίδει την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα για 5η συνεχή χρονιά βρίσκεται στην 57η θέση με όρους ανταγωνιστικότητας μεταξύ 63 χωρών.

Υπογραμμίζω ότι η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD, αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα «εργαλεία» τα οποία συμβουλεύονται οι διεθνείς επενδυτές στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή της απόφασής τους αναφορικά με την επιλογή της τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων. Άρα, το IMD ουσιαστικά μετά την εξέταση 300 και πλέον δεικτών μας κατατάσσει στις πλέον αφιλόξενες επενδυτικά χώρες του πλανήτη.

Ας δούμε όμως τι λέμε κι εμείς για το θέμα των επενδύσεων.

Μερικά, ενδεικτικά, στοιχεία από την έρευνα γνώμης του IMD για σημαντικούς παράγοντες που αφορούν στο περιβάλλον προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι κι εμείς έχουμε αντιληφθεί τα προβλήματα στην πορεία υλοποίησης επενδύσεων. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα γνώμης μεταξύ ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων με έδρα την Ελλάδα. Γι’ αυτό είπα ας δούμε πως εμείς βλέπουμε το θέμα:

  1. Πρώτο στοιχείο: Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό ενθαρρύνει ή αποθαρρύνει την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις επενδύσεις; (παράγοντας μέτρησης της ανταγωνιστικότητας)

Στο κριτήριο αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στην 61η θέση, τρίτη δηλαδή από το τέλος, μεταξύ 63 χωρών, πάνω από τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.

2. Δεύτερος παράγοντας: Η στάση μας ως χώρα απέναντι στην παγκοσμιοποίηση είναι θετική ή αρνητική;

Η έρευνα δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 50η θέση στις 63 χώρες.

3. Τρίτο κριτήριο ανταγωνιστικότητας: Η εθνική μας κουλτούρα είναι ή όχι ανοικτή σε ιδέες από το εξωτερικό;

Και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται στην 61η θέση στις 63 χώρες.

Ο τελευταίος δείκτης ουσιαστικά είναι μια έμμεση μέτρηση της δεκτικότητας της χώρας μας σε ξένες επενδύσεις.

Την ίδια ώρα όμως που:

  1. Διαθέτουμε νέους αποφοίτους πανεπιστημίων με εξαιρετική εκπαίδευση και ιδιαίτερα προσόντα.

Η Ελλάδα είναι 17η στις 63 χώρες για τις γλωσσικές ιδιότητες των νέων της και 19η στα TOEFL Scores παγκοσμίως. Πρόκειται για δύο θέσεις που συνεπάγονται ευκολία συνεννόησης με ξένους επενδυτές και ικανότητα καλής επικοινωνίας, και,

2. Είμαστε, 1η χώρα στον κόσμο στον λόγο μαθητών/δασκάλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 2η χώρα στον κόσμο στον ίδιο λόγο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή διαθέτουμε καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Άρα, ενώ μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας ως χώρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις παθογένειες προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έχουμε άμεση ανάγκη από επενδύσεις, δεν τολμούμε να αλλάξουμε πράγματα και να βελτιώσουμε το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια από το εξωτερικό.

Αναφέρω λοιπόν βελτιωτικές προτάσεις για μερικά μόνον ζητήματα που πρέπει ν΄ αντιμετωπίσει η δημόσια διοίκηση στην προσπάθειά της να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό για επενδύσεις:

  1. Σταθερότητα φορολογικού συστήματος
  2. Ανταποδοτικότητα φόρων για πολίτες και επιχειρήσεις
  3. Απλοποιημένο και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα
  4. Μείωση στοιχείων κόστους που ανεβάζουν κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος των εγχώριων επιχειρήσεων γεγονός που τις καθιστά διεθνώς μη ανταγωνιστικές. (π.χ. το κόστος ενέργειας)
  5. Εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση επενδύσεων με κόστος ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.
  6. Ύπαρξη υψηλών κινήτρων για επενδύσεις, και ειδικά για παραγωγικές επενδύσεις, και,
  7. (γενικώς) Λειτουργία του κράτους φιλική και όχι εχθρική για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

Τα ζητήματα όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολλά και ο κατάλογος μακρύς. Αν πραγματικά συμφωνούμε ότι η χώρα για να εξέλθει από την οικονομική και κοινωνική κρίση χρειάζεται επενδύσεις, θα πρέπει η δημόσια διοίκηση να λάβει ταχύτατα αποφάσεις για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων.

Επειδή μάλιστα, κεντρικό ζητούμενο είναι οι παραγωγικές επενδύσεις, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στους βασικούς άξονες βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα μας, που η εξειδίκευση τους θα οδηγήσει στην υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider