Εξωδικαστικός: Διμερείς Σχέσεις και Όχι μόνο…

Ιάκωβος Γκούμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Διμερείς Σχέσεις και Όχι μόνο…

Μια γενναία Πολιτική Απόφαση που ελπίζουμε να δώσει το στίγμα ότι ο Εξωδικαστικός ήρθε για να δώσει Λύση στις Ελληνικές Επιχειρήσεις.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός ως άλλος Βραδυποριακός, προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του…

Σε αυτόν τον Αγώνα το Υπουργείο Εργασίας μαζί με το ΚΕΑΟ ( Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών), από την αρχή έχουν «βάλει» πλάτη ρυθμίζοντας υποθέσεις και συμμετέχοντας στην διαδικασία. Η ΑΑΔΕ έχει μείνει πίσω σε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Η κριτική, προκύπτει από το Αποτέλεσμα… Ποιες υποθέσεις προχώρησαν; Αυτές που ήταν μέχρι 50.000 € και βασικά διμερείς με το ΚΕΑΟ. Για τις υπόλοιπες υπάρχει μια καθυστέρηση… Γιατί άραγε;

Κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν πρόβλημα να προχωρήσουν σε Ρύθμιση για Οφειλές μεγαλύτερες των 50.000 € και θα είχε δίκιο.

Ποτέ μα ποτέ το Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν προχωρήσει σε πραγματικό κούρεμα… Οι καλές προθέσεις σταματούσαν στις προσαυξήσεις οι οποίες κουρεύονταν, αφού πρώτα είχαν φουσκώσει Υπερβολικά.

Στο κυρίως σώμα του Νόμου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, υπήρχε η πρόβλεψη ότι για τις Διμερείς σχέσεις της ΑΑΔΕ και των Ασφαλιστικών Ταμείων, θα έβγαιναν Υπουργικές Αποφάσεις που θα όριζαν την διαδικασία και τις προϋποθέσεις ρύθμισης των Οφειλών.

Η έκδοση των Αποφάσεων αυτών ήταν εξαιρετικά σημαντική διότι θα έδινε ένα γενικότερο κλίμα, πραγματικό και ψυχολογικό στις Ελληνικές Επιχειρήσεις για τις πραγματικές προθέσεις τους.

Έχοντας συμμετάσχει σε πολλές ιδιαίτερες συζητήσεις, στο πλαίσιο του Δημόσιου λόγου μου, είχα υπερθεματίσει στο ότι αυτές οι Υπ. Αποφάσεις θα είναι το εργαλείο για να νοιώσει η Αγορά την Πολιτική Βούληση για Λύση του προβλήματος συσσωρευμένων Επιχειρηματικών Οφειλών. Ο σκεπτικισμός που με περιέβαλλε για την γενναία απόφαση του κουρέματος Βασικής Οφειλής, ομολογώ ότι με τρόμαζε… Είχα όμως την ελπίδα ότι αυτήν τη φορά το Δημόσιο θα ξεφύγει από τα δεσμά της μιζέριας και της στενοκεφαλιάς του.

Τελείως ξαφνικά λοιπόν, έρχεται το Υπουργείο Εργασίας με την κ. Αχτσιόγλου και τον κ. Πετρόπουλο και το Υπουργείο Οικονομικών με την κ. Παπανάτσιου με μια Ιστορική Απόφαση, που δείχνει Πολιτική Βούληση και λέει ότι: Το ΚΕΑΟ και η ΑΑΔΕ, δέχονται υπό προϋποθέσεις να ρυθμίσουν οφειλές μεγαλύτερες των 125.000 € με κούρεμα Βασικής Οφειλής έως 50%. Κούρεμα του κεφαλαίου δηλαδή.

Αυτό είναι Εξαιρετικό και Ανέλπιστο. Δείχνει ότι υπάρχει Ελπίδα για Πραγματική λύση σε πραγματικά προβλήματα.

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι και στις άλλες ρυθμίσεις που θα συμμετέχει το ΚΕΑΟ και το Δημόσιο θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με καλό πνεύμα και ανοικτό μυαλό… Δεν θέλει πολύ η Αγορά για να πάρει το σωστό μήνυμα.

Στο σημείο αυτό όμως πρέπει πλέον να υπάρξει και συνέχεια από την ΑΑΔΕ, σε θέματα Αποτελεσματικότητας, Ταχύτητας και Αποφασιστικότητας.

Τι εννοώ; Θα μιλήσω ανοικτά και όποιος ενοχληθεί πρόβλημα του:

Η ΑΑΔΕ μέχρι σήμερα, στο θέμα του Εξωδικαστικού, εμφανίζεται όχι μόνο δυσκίνητη αλλά και με αγκυλώσεις που δημιουργούν πρόβλημα στην όλη προσπάθεια εφαρμογής του νόμου…

Δεν προχωράνε οι προτάσεις αναδιάρθρωσης Οφειλών που υποβάλλονται όταν υπάρχουν Οφειλές προς την ΑΑΔΕ.

Αντί αποφάσεων έχουμε παρατάσεις, που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το διογκώνουν και κάνουν την αγορά ανήσυχη…

Θέλουν εξασφαλίσεις για τις Αποφάσεις που θα πάρουν.

Θέλουν σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων που υποβάλλονται, αλλά όλο και κάτι τους φταίει…

Δεν έχουν ταχύτητα. Λειτουργούν όχι σαν Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά με την Αρχή ΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΕ…

Τώρα μετά τις Αποφάσεις αυτές, για κούρεμα και της Βασικής Οφειλής έως 50%, είναι μια Τεράστια ευκαιρία για να αλλάξει το κλίμα, να πιστέψει ο κόσμος ότι ο Εξωδικαστικός είναι πραγματική λύση και όχι Άδικη προσπάθεια, ώστε το μήνυμα να είναι καθολικό και καθοριστικό.

Πλέον πρέπει να λυθούν τα όποια προβλήματα και κωλύματα υπάρχουν ώστε η Πολιτική Βούληση να μετατραπεί σε αποτέλεσμα στην Ελληνική Οικονομία.

Δεν θέλω να υποθέσω τι θα φταίει στο αν ΔΕΝ έχουμε την εξέλιξη αυτή.

Προφανώς θα είναι πασιφανές, ποιος είναι ο Αδύναμος Κρίκος, που τόσο καιρό ψάχνουμε να βρούμε στους θεσμικούς παίκτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider