Το αβέβαιο μέλλον της κυβέρνησης

Βασίλης Φεύγας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το αβέβαιο μέλλον της κυβέρνησης

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία της κυβέρνησης στο Σκοπιανό αποδοκιμάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και νομίζω ότι δεν χρειάζεται καμία δημοσκόπηση να το επιβεβαιώσει. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη, σε τόσο μεγάλο βαθμό, με το λαϊκό αίσθημα. Όπως είναι ξεκάθαρο και αυτό φαίνεται ότι παίζει σε ένα γήπεδο ξένο προς αυτή, καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια υπήρξε πάντα προνομιακός χώρος άσκησης δημόσιας πολιτικής για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνοδοιπόρους του, τόσο την περίοδο του αντιμνημονιακού αγώνα, όσο και πριν από αυτόν όταν πρωτοστατούσε σε κάθε δημόσια διαμαρτυρία. Η κυβέρνηση βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση από τον Ιανουάριο του 2015 και αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους:

Ο πρώτος έχει να κάνει με την συμπαγή στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία. Ένα θέμα που φαινόταν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ρήγμα στην κεντροδεξιά παράταξη, μετατράπηκε σε θετικό πλεονέκτημα για αυτή. Η Νέα Δημοκρατία φάνηκε ενωμένη στις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όχι μόνο αυτό. Φάνηκε να έχει συνεπή στάση σε αυτό που ονομάζουμε «εθνικό συμφέρον», μια στάση διαχρονική είτε αφορά το Σκοπιανό, είτεάλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως το Κυπριακό, η σχέση μας με την Βορειοατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την υποτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης της ευαισθησίας του ελληνικού λαού στο ζήτημα της Μακεδονίας. Τα ιστορικά γεγονότα είναι αρκετά νωπά.Οι ιστορίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά για τους Μακεδονομάχους και τους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας δεν μπορούν να υποβαθμιστούν στη μνήμη των Ελλήνων. Ειδικά όσων κατάγονται και μένουν στη Μακεδονία.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει μετις φήμες περί οικονομικών ανταλλαγμάτων που θα δοθούν στην ελληνική πλευρά έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας στο Σκοπιανό. Ειδικά στο θέμα αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται όχι μόνο να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και να το αφήνει να διαρρέεται έστω και ως παραπολιτική συζήτηση. Η συζήτηση περί ανταλλαγμάτων εξοργίζει την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς φαίνεται ότι ένα εθνικό θέμα έχει μπει σε ένα είδος «παζαριού» από την ελληνική κυβέρνηση.

Με δεδομένα τα πενιχρά αποτελέσματα στον οικονομικό τομέα και την κακή συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες, το μέλλον της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μπορεί η εξάντληση της τετραετίας να αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, ωστόσο οι διεργασίες σε επίπεδο κοινωνίας μπορεί να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί αβέβαιο για την τύχη των συγκυβερνώντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider