Ο ρόλος των startups στην οικονομική ευημερία

Γιώργος Σιούτζος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ρόλος των startups στην οικονομική ευημερία

Η κουλτούρα της ενθάρρυνσης της νεοφυούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας αρχίζει και ενστερνίζεται με τα χρόνια στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι πια συμφωνούν στην ανάγκη ανάπτυξης υγιούς και έντιμης επιχειρηματικής δράσης ως ένα αντίδοτο στις παθογένειες της οικονομίας. Πολλοί φορείς από τα πανεπιστήμια μέχρι και ιδιωτικές πρωτοβουλίες στηρίζουν και δίνουν έμφαση στην δημιουργία βιώσιμων start-ups. Βέβαια ο κίνδυνος της «μοδοποίησης» και της δημιουργίας μιας startup εν είδει musttrend παρά για πιο ουσιαστικούς σκοπούς είναι υπαρκτός.

Όσον αφορά τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, μια γενική αντίληψη πού επικρατεί είναι ότι πρέπει να δραστηριοποιούνται σε ανεπτυγμένες χώρες όπου διατίθονται όλοι οι πόροι και το παραγωγικό μοντέλο έχει ήδη στερεές βάσεις. Στον αντίποδα αυτού υπάρχει η άποψη πώς οι νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν οπουδήποτε και συχνά οι χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες. Κατά τη γνώμη μου νεοϊδρυόμενες εταιρείες μπορούν κάλλιστα να θριαμβέψουν σε υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες που είναι νέες (ή όχι αρκετά ώριμες όπως η Ελλάδα) προς την αντίληψη τους περί αναγκαιότητας της επιχειρηματικότητας οποιαδήποτε κλίμακας. Κάθε ένα από αυτά τα περιβάλλοντα προσφέρει αναξιοποίητα προβλήματα, τα οποία οι νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν όχι μόνο για να κερδίσουν, αλλά και για να έχουν αντίκτυπο και να συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία της χώρας τους.

Οι νεοφυείς εταιρείες ενδέχεται να είναι μικρές εταιρείες αλλά μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας που σημαίνει περισσότερη απασχόληση και περισσότερη απασχόληση σημαίνει βελτιωμένη οικονομία. Εκτός αυτού, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στον οικονομικό «δυναμισμό», προωθώντας την καινοτομία και τον δημιουργικό και απαραίτητο ανταγωνισμό.

Οι νέες επιχειρήσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στις πόλεις που εδρεύουν. Η Alibaba μεταμόρφωσε το Hangzhou, η Microsoft «άλλαξε» το Redmond και η Google «άλλαξε» το Mountain View της Καλιφόρνια. Όλες αυτές οι εταιρείες άρχισαν να είναι μικρές, αλλά καθώς μεγάλωναν, μεταμόρφωσαν τις πόλεις όπου λειτουργούσαν και βελτίωσαν τα πρότυπα απασχόλησης. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της εισροής αποφοίτων και μετεγκατάσταση έμπειρων επαγγελματιών από διαφορετικές πόλεις.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις όταν ιδρύονται, όχι στα πλαίσια μίας μόδας και άντλησης δόξας των ιδρυτών, προωθούν την οικονομία λειτουργώντας με επαναστατικά επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργώντας νέες βιομηχανίες με την πάροδο του χρόνου. Η Alibaba μετασχημάτισε το εμπόριο σε ολόκληρη την Κίνα, μια χώρα που εκείνη την εποχή ήταν διαβόητη για τους αμέτρητους φραγμούς εισόδου στην αγορά. Επιπλέον οι ίδιοι νέοι ιδρυτές και εκατομμυριούχοι βάζουν τα χρήματά τους στις επιχειρήσεις των φίλων και των επιχειρηματικών συνεργατών τους, ξεκινώντας έναν ατέρμονα κύκλο δημιουργίας και προόδου.

Ένα άλλο παράδειγμα που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της συμβολής νεοσύστατων επιχειρήσεων στη χώρα και την οικονομία είναι η μεγάλη ύφεση που έπληξε τις ΗΠΑ. Η αμερικανική οικονομία κατόρθωσε να κερδίσει πίσω όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής πτώσης, χάρη στις θέσεις εργασίας που δημιουργούσαν οι νέες εταιρείες.

Ας παίξουμε λοιπόν όλοι μας τον ρόλο που μας αναλογεί στην καλλιέργεια του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα με όρους σωστούς και ευθυγραμμισμένους με τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, αν υπάρχουν τέτοιοι(!).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider