Η επόμενη μέρα από το τέλος του μνημονιακού χειμώνα

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επόμενη μέρα από το τέλος του μνημονιακού χειμώνα

Η χώρα, ύστερα από μια οδυνηρή περιπέτεια, αφήνει πλέον πίσω της μια εποχή σκληρής λιτότητας, βαθιάς ύφεσης και ταπείνωσης. H κυβέρνηση οδηγεί με σταθερά βήματα τη χώρα στην οικονομική της αυτοδυναμία και θέτει τις βάσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή. Η Ελλάδα επιδιώκει την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές, ενώ παράλληλα φτιάχνει ένα δικό της «μαξιλαράκι» ρευστότητας, στην περίπτωση που υπάρξουν διεθνείς χρηματοπιστωτικές αναταραχές, όπως αυτές που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες. Όλοι πρέπει να εργαστούμε εντός και εκτός χώρας, προκειμένου να πετύχει η απόφαση του Eurogroup και πρωτίστως η κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι η μακροοικονομική πορεία της χώρας την τελευταία περίοδο έχει καθησυχάσει και τους πιο απαιτητικούς και νευρικούς συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση ζητάει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ούτε το Eurogroup την προτείνει, μάλιστα διεθνείς οίκοι αξιολόγησης της τελευταίες ημέρες δείχνουν αυτή την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Δεν αρκούν όμως μόνο τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας. Αν δεν θέλουμε να βρεθούμε ξανά εκεί που βρεθήκαμε το 2009 – 2010, αποτελεί μονόδρομο το κτίσιμο ενός κοινωνικού σύγχρονου θεσμικού κράτους με διαφάνεια απέναντι στον πολίτη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναζητήσει το «δίκιο» του από ένα θεσμικό πλαίσιο δομών και λειτουργιών που εμπνέουν εμπιστοσύνη, πράγματα αυτονόητα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια. Δεν είμαστε όμως στο μηδέν, έγιναν σημαντικές τομές στους τομείς της υγείας, της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της έρευνας και στα κοινωνικά δικαιώματα έγιναν ουσιαστικές και δομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούνταν να υλοποιήσουν, γιατί ήταν δέσμιες των συμφερόντων και των παθογενειών που τις οικοδόμησαν. Αυτές οι αλλαγές, ο εκσυγχρονισμός, οι μεταρρυθμίσεις προφανώς δεν σταματούν το 2018 αλλά πρέπει να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια στο ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση.

Για παράδειγμα αναφέρω την ανάρτηση των δασικών χαρτών ή την ολοκλήρωση της σύνταξης του κτηματολογίου. Ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν ολοκληρώθηκε 23 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του; Ποιοι ήταν οι λόγοι που κατασπαταλήθηκαν πάνω από 2 δις € προκειμένου να ολοκληρωθεί περίπου το 10 % του ελληνικού χώρου; Γιατί σε 20 χρόνια καταγράφτηκε το 20% των δικαιωμάτων και τα τελευταία 2,5 χρόνια το 10%; Γιατί χρειάστηκαν 15 χρόνια περίπου για την κύρωση του 1% των δασικών χαρτών; Η απάντηση βρίσκεται στις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες εξυπηρετούσαν τα κάθε λογής συμφέροντα, με τις καταπατήσεις της δημόσιας γης και να έχουμε ένα υδροκεφαλικό δημόσιο με πολύπλοκους μηχανισμούς, που ενώ χρησιμοποιήθηκε ασύστολα μέσω πελατειακών σχέσεων, απαξιώθηκε σταδιακά, θεωρώντας άχρηστο το δημόσιο χαρακτήρα βασικών αναπτυξιακών δομών.

Ας δούμε και την υπόθεση Novartis, αλλά όχι μόνον αυτή. Όταν συνάνθρωποί μας ταλαιπωρούνται στις ουρές των νοσοκομείων από ελλείψεις πόρων, όταν οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους, τότε αυτό το σκάνδαλο είναι μεγάλο. Δοκιμάζει τον ανθρωπισμό μας, δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας. Τι μεγαλύτερο σκάνδαλο μπορεί να υπάρξει από την οργανωμένη απάτη πάνω στην υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη, γνώμη και διαίσθηση και δεν ξεχνά αυτούς που τον έφεραν σε αυτή τη κατάσταση, δεν ξεχνά την διαχείριση της περιόδου 2010-2014, όπως και δεν ξεχνά τί μας οδήγησε στο 2010. Επιτέλους έρχεται η ώρα στην Ελλάδα να μιλήσουμε για την στρατηγική της χώρας τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες. Είναι η ώρα που και στην Ελλάδα θα αντιπαρατεθούν τα δυο μεγάλα πολιτικά σχέδια για το μέλλον, το προοδευτικό με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητικό με κορμό την ΝΔ. Εκεί πολίτες, πολιτικά κόμματα, φορείς άσκησης της πολιτικής θα κληθούν να τοποθετηθούν για το μέλλον της χώρας. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια μνημονιακού χειμώνα έρχεται για την χώρα μια νέα περίοδος καλύτερων προοπτικών. Δεν θα βιαστούμε να την χαρακτηρίσουμε άνοιξη, αλλά θα δουλέψουμε σκληρά για να γίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider