Αίτηση για κοινωνικό μέρισμα και την ύστατη στιγμή

Φιλοθέη Μακριδάκη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αίτηση για κοινωνικό μέρισμα και την ύστατη στιγμή

Πριν κάποια χρόνια τέτοιου είδους βοηθήματα ήταν για την μειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας και σχεδόν κανείς δεν ασχολούταν, σήμερα δυστυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα έχουν ανάγκη και είναι το κεντρικό θέμα των μέσων ενημέρωσης. Μελετώντας παρακάτω θα δείτε πως μπορείτε και εσείς να κάνετε την αίτησή σας και να διαπιστώσετε εάν μπορείτε να το λάβετε, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα και καλύπτοντας τις προϋποθέσεις.

Έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 12 Δεκεμβρίου 2017, θα παραμείνει ανοιχτός ο διαδικτυακός τόπος www.koinonikomerisma.gr, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα. Αρχικά θα πρέπει να μπείτε στο link www.koinonikomerisma.gr με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιήσατε και για την υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης στο TAXIS.

Κατόπιν συμπληρώνεται τον ΑΜΚΑ σας, δηλώνεται mail καθώς και αριθμό κινητού τηλεφώνου. Απαραίτητο στοιχείο είναι η δήλωση ενεργού IBAN, στον οποίο πρέπει υποχρεωτικά να είστε ο αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος του λογαριασμού, διαφορετικά δε θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμα και αν πληρείται όλα τα κριτήρια. Προσοχή όλα τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και δεν επιτρέπετε καμία αλλαγή αυτών.

Σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώσετε ότι υπάρχουν λανθασμένα στοιχεία θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τα ΚΕΠ εάν το πρόβλημά σας αφορά τον ΑΜΚΑ σας, με τον ΕΦΚΑ εάν το πρόβλημά σας αφορά τον χρόνο ασφάλισή σας, και με τον ΟΑΕΔ εάν φαίνεται λανθασμένος ο χρόνος της ανεργίας σας. Να γνωρίζετε ότι όσοι έχουν συμπληρώσει στις 31.10.2017 τουλάχιστον έξι μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους 2017, με βάση τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2016 από μισθωτή εργασία έως το ύψος των 9.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των έξι μηνών εντός του έτους 2017. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να είστε ακόμα άνεργος για να δικαιούστε την έκπτωση ανεργίας, είναι αρκετό το να έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας εντός του έτους.

Κατόπιν των διορθώσεων θα πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε όλη τη διαδικασία της αίτησης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αίτησης εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και μόνο.

Ελεύθερος επαγγελματίας κατά το έτος 2016 που φορολογήθηκε ως μισθωτός με τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2017 δικαιούται την έκπτωση στα εισοδήματα του 2016.

Συνταξιούχοι και λήπτες επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ άνω των 70 ετών δεν είναι απαραίτητο να υποβάλουν αίτηση. Σε αυτούς εάν πληρούν όλα τα κριτήρια το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό τους στον οποίο λαμβάνουν τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία τα νοικοκυριά αυτά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι, εάν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό δεν θα γίνει αυτόματη καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ως εισόδημα στην αίτηση του κοινωνικού μερίσματος συνυπολογίζεται το ποσό από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που εισπράξαμε κατά το έτος 2016 και το επίδομα ανεργίας.

Το κοινωνικό μέρισμα που θα λάβετε δεν προστίθεται στο εισόδημά σας για την καταβολή οποιουδήποτε άλλου επιδόματος ώστε στο μέλλον να σας το διακόψει.

Ο υπολογισμός του εισοδήματος για το κοινωνικό μέρισμα γίνεται αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων είτε αυτά φορολογούνται κανονικά είτε απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων όλων των μελών του νοικοκυριού. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και το εισοδήματα είναι προ φόρων.

Δεν είναι εισόδημα η αποζημίωση απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων για το νοικοκυριό που τη λαμβάνει, καθώς και οι περιπτώσεις που συμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1 της φορολογικής σας δήλωσης.

Δεν δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα όσοι δηλώνουν δαπάνες που καταβάλλονται για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό και πάνω ή είναι ηλικίας άνω των εξήντα πέντε ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.

Οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα αν πληρούν τα κριτήρια διαμονής έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση.

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Όσοι σπουδάζουν και είναι έως 25 ετών θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους κατά συνέπεια δε μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση για το μέρισμα.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος και δεν κρίνονται δικαιούχοι οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα.

Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά την τελευταία πενταετία.

Στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει γέννηση τέκνου μετά την 31/12/2016 το τέκνο προστίθεται εισάγοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ αυτού.

Το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι το εφάπαξ ποσό των 450 ευρώ για την 1η κατηγορία δικαιούχων, των 350 ευρώ για τη 2η κατηγορία δικαιούχων και των 250 ευρώ για την 3η κατηγορία δικαιούχων, πολλαπλασιαζόμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας της ωφελούμενης μονάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider