Συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Αθανάσιος Σαββάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Τέσσερα χρόνια πριν, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης συνάντησης των παραγωγικών φορέων με τον τότε Πρωθυπουργό ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, είχα δηλώσει:

«… Χωρίς παραγωγή, χωρίς βιομηχανία το μέλλον της χώρας μας είναι απολύτως αβέβαιο.

Η έξοδος από την οικονομική κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίας διέρχεται από την έμπρακτη και χωρίς κυβερνητικούς δισταγμούς ενίσχυση της Ελληνικής παραγωγής.

Γι’ αυτό απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, που θα δώσει ελπίδα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος πρότεινε στον τότε Πρωθυπουργό να τεθεί ως ΕΘΝΙΚΟΣ στόχος η υγιής παραγωγική βάση της χώρας να εισφέρει στο εθνικό ΑΕΠ τουλάχιστον 12%, μέχρι το έτος 2020…».

Τέσσερα χρόνια μετά, η κατάσταση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα είναι πραγματικά από δύσκολη έως απογοητευτική.

Δυστυχώς, στη Βόρεια Ελλάδα η έκταση της αποβιομηχάνισης είναι μεγάλη και σημαντική τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Για την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της βιομηχανίας σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, ο ΣΒΒΕ συνεργάζεται με την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, ούτως ώστε, να καταγράψουμε την πραγματική κατάσταση της μεταποίησης στις 20 Περιφερειακές Ενότητες του Βορειοελλαδικού Τόξου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προσωρινά στοιχεία της έρευνάς μας, η οποία αφορά στην υπάρχουσα κατάσταση μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τα ποσοστά των λουκέτων που έχουν μπει σε επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2000 και που ιδρύθηκαν ενδιάμεσα τα προηγούμενα δεκαεπτά χρόνια, είναι πραγματικά απογοητευτική:

-Στον Έβρο έχουν κλείσει το 63% των μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ.

-Στο Κιλκίς έχουν μείνει λιγότερες από το 50% των επιχειρήσεων, ενώ η μοναδική αυτοδιοικούμενη βιομηχανική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, φθίνει καθημερινά.

-Στη Ροδόπη έκλεισε το 34% των επιχειρήσεων.

-Στα Γιάννενα περισσότερο από το 20%, των επιχειρήσεων, συγκεκριμένα 22%.

-Στην Καστοριά επίσης το 21% των επιχειρήσεων, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί το πλήθος των εργαστηρίων γούνας της περιοχής, τα οποία είτε έκλεισαν, είτε βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και λειτουργική κατάσταση.

-Στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας μας, στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, το καμάρι της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί περίπου το 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σας περιέγραψα, σε αδρές γραμμές μια ανεπιθύμητη κατάσταση για τη βιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι πλέον δεν μπορεί η δήθεν βιομηχανική μας πολιτική να αρχίζει και να τελειώνει με την προκήρυξη συγχρηματοδοτούμενων δράσεων από το ΕΣΠΑ.

Πρέπει να ασχοληθούμε πραγματικά με μια μετρήσιμη και άκρως ρεαλιστική στρατηγική ανάπτυξης της βιομηχανίας.

Τον στόχο ο ΣΒΒΕ τον έχει διακηρύξει εδώ και μερικά χρόνια: μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή και από το 8,9% συνεισφοράς της μεταποίησης στο ΑΕΠ σήμερα, να πάμε στο 12% μέσα σε τρία – τέσσερα χρόνια.

-Επιχειρηματικό Περιβάλλον

-Κλαδικές πολιτικές

-Πρόσβαση στη χρηματοδότηση

-Ανάπτυξη καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας,

μπορούν να είναι μερικά από τα συστατικά της «Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής» για να επιτύχουμε τον ένα και μοναδικό στόχο: την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό και για να επιτευχθεί ο προτεινόμενος στόχος ο ΣΒΒΕ κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο συγκεκριμένες προτάσεις ως εξής:

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  • Σύνταξη «Στρατηγικού Σχεδίου» για την αναδιάρθρωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα, με έμφαση την περιφερειακή – παραμεθόρια βιομηχανία και την άρση των εμποδίων στο επιχειρηματικό περιβάλλον
  • Βελτίωση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας των αγορών
  • Νέο πλαίσιο και εξορθολογισμός των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΡΩΝ – ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

  • Άσκηση έμμεσης κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής, με προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση του τομέα των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων και των δομικών υλικών
  • Δημιουργία προγραμμάτων ανασυγκρότησης περιοχών που αντιμετωπίζουν βιομηχανική κρίση
  • Θεσμοθέτηση προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας στη βιομηχανία
  • Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της μεθοριακής βιομηχανίας

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • Υποστήριξη της δημιουργίας τμημάτων «Έρευνας & Ανάπτυξης» σε βιομηχανίες
  • Νέο σύστημα χρηματοδότησης καινοτομίας, με τη μορφή της ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς τη δημιουργία δημοσιονομικού κόστους

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

  • Μείωση των συντελεστών εταιρικής φορολόγησης
  • Επιτάχυνση της επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας για την καθυστέρηση οφειλών, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Πληρωμή εντός 60 ημερών. Ποινικές ρήτρες.
  • Μείωση των τιμολογίων της ενέργειας για την βιομηχανία

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

  • Θεσμοθέτηση ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υψηλές επιδόσεις εξαγωγικής δραστηριότητας και κερδοφορίας
  • Έμμεση στήριξη της χρηματοδότησης των εξαγωγών με την παροχή εγγυήσεων ή/και την προεξόφληση απαιτήσεων του εξωτερικού από εθνικό φορέα

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  • Κωδικοποίηση, με ταυτόχρονη απλοποίηση, της νομοθεσίας που αφορά στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
  • Προβολή των ωφελειών του εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας εφαρμογής του, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
  • Εκ των προτέρων αξιολόγηση των επιπτώσεων των νόμων στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider