Με προσδοκίες αλλά εκ του αποτελέσματος αναμένει η ΕΣΕΕ το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Βασίλης Κορκίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με προσδοκίες αλλά εκ του αποτελέσματος αναμένει η ΕΣΕΕ το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποτελεί μια πρόκληση για την ελληνική Κυβέρνηση και είναι βέβαιο πως η ελληνική αγορά προσβλέπει σε θετικές εξελίξεις από αυτό. Παραδοσιακά οι επισκέψεις ελλήνων ηγετών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στόχευαν στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων και αποσκοπούσαν σε ευμενείς δηλώσεις και θέσεις για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα ήταν και μία ευκαιρία επικοινωνίας με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ως προς αυτή την τελευταία επίσκεψη είναι σίγουρα θετικό ότι έχουν οργανωθεί συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες της ομογένειας και το περιεχόμενο των συζητήσεων μάς δείχνει ότι έχει εμπεδωθεί στην κυβέρνηση μια αντίληψη βελτίωσης της επενδυτικής εικόνας της χώρας.

Επίσης, αναμένουμε από τις επαφές με το ΔΝΤ να υπάρξει κάποιο σημάδι για τη μελλοντική στάση του Ταμείου τόσο σε σχέση με την επερχόμενη αξιολόγηση όσο και σε ό, τι αφορά τη συνέχιση της συμμετοχής του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ως προς αυτό το σημείο, ότι δηλαδή θα έχουμε κάποια εξέλιξη διαφορετική απ’ ό, τι γνωρίζουμε ως τώρα, ωστόσο η συνάντηση από μόνης της έχει αρκετό νόημα.

Τέλος η συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ αποδεικνύει το ενδιαφέρον της αμερικανικής ηγεσίας για την ευρύτερη περιοχή – παρότι φαίνεται πως έχει δευτερεύουσα σημασία γι’ αυτήν σε σχέση π.χ. με την Άπω Ανατολή – και θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο για κάποιες θετικές εξελίξεις.

Δεδομένης της εν γένει ρευστότητας που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τελευταία, μια απευθείας συνάντηση μπορεί να παράξει κάποια δεσμευτικά αποτελέσματα, να μας δώσει να καταλάβουμε ποια είναι η στάση των ΗΠΑ απέναντί μας και να προσδιορίσει ένα πλαίσιο κινήσεων και δράσεων προς το μέλλον. Η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επικοινωνηθεί με σαφήνεια στον αμερικανό Πρόεδρο. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τα αποτελέσματα των συναντήσεων, καθώς αυτά συνιστούν το τελικό κριτήριο της όποιας αποτίμησης.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider