Διεθνής Καμπάνια για την προσφυγική κρίση

Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνής Καμπάνια για την προσφυγική κρίση

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος οφείλει πλέον να είναι ανθρωπιστικά, ηθικά και πολιτισμικά παραδειγματική, εστιάζοντας σε έναν νέο Ευρωπαϊκό μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Όταν το 2009 βρέθηκα για πρώτη φορά στο ακρωτήριο Κόρακας στην Λέσβο, εκεί στο παλιό τον φάρο, και είδα βάρκες και σωσίβια παρατημένα στην ακτή, αμέσως κατάλαβα ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και κατά συνέπεια η Ευρώπη, θα αντιμετώπιζαν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αν δεν γινόταν οι σωστοί χειρισμοί έγκαιρα, θα βρισκόμασταν πολύ σύντομα σε μία υπερβολικά δύσκολη θέση.

Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη προσφυγική ροή μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και οι εξελίξεις στην αντιμετώπισή της ανθρωπιστικής κρίσης είναι δυστυχώς απογοητευτικές.

Μέσα από την πρωτοβουλία που ανέλαβα, ως περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου και μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μαζί με μία ομάδα εθελοντών, έχουμε ήδη κάνει την εκκίνηση μιας διεθνούς καμπάνιας για την προσφυγική κρίση. Η καμπάνια αυτή στοχεύει στην κινητοποίηση για τη συλλογή των αναγκαίων εφοδίων για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναλάβαμε πρωτοβουλίες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με πρώτο βήμα την ενημέρωση των Ευρωπαίων Πρασίνων για την πραγματική διάσταση του προβλήματος, την ανθρωπιστική συμπεριφορά της κοινωνίας μας .

Σε εθνικό επίπεδο πραγματοποιήσαμε επισκέψεις όπως στο κέντρο κράτησης Κορίνθου παρουσία ευρωβουλευτών, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά κυρίως στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως η Λέσβος η Χίος και η Σάμος που σηκώνουν το «βάρος» - με αξιοπρέπεια μέχρι τώρα - των προσφυγικών ροών στην χώρα μας.

Στην Ευρώπη με συνεχείς επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπως το Μόναχο της Γερμανίας, το Σούντσβαλ της Σουηδίας, τη Γλασκώβη της Σκωτίας ενημερώνοντας και προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα για αυτό που συμβαίνει στον Ευρωπαϊκό νότο.

Ζητάμε τη στήριξή και την ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών για να δημιουργηθεί μια κοινή στρατηγική με γνώμονα την δημοκρατία και την παγκόσμια αλληλεγγύη.

Επικεντρώσαμε της προσπάθειες μας στη συνεργασία, για τον ευχερέστερο συντονισμό των ομάδων της Αριστεράς και των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο στα ζητήματα όπου παρατηρείται σύγκλιση απόψεων, καθώς και για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών Αριστερών και Πράσινων κομμάτων προκειμένου να ληφθούν πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

Δυστυχώς οι Ευρωπαϊκές χώρες μη μπορώντας να επιτύχουν ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς όπως αποδείχθηκε η κρίση αυτή τις βρήκε απροετοίμαστες, σε μια τεράστια σε μαζικότητα -ειδικά πρόσφατα- ροή η οποία επηρεάζει καθοριστικά πια την συνολική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στις Ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Πιέζουμε, ώστε η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος να είναι ανθρωπιστικά, ηθικά και πολιτισμικά παραδειγματική, εστιάζοντας σε έναν νέο Ευρωπαϊκό μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Διεκδικούμε μια δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων μέσα στην Ευρώπη, υιοθετώντας την πρόταση για ένα νέο σύστημα κατανομής που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον επιμερισμό της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και το οποίο θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις προτιμήσεις των αιτούντων για άσυλο. Χωρίς το τελευταίο στοιχείο είναι αδύνατο να συγκροτηθεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα.

Ασφαλώς και δεν κατανοούμε την ανεύθυνη στάση δυστυχώς αρκετών χώρων της Ε.Ε όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Πολωνία που αρνούνται πεισματικά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών τους.

Η λύση δεν θα έρθει μέσα από τις απομονωμένες εθνικές πολιτικές αλλά από μια Ενωμένη Ευρώπη.

Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι η κατασταλτική και αποτρεπτική πολιτική, όπου και όταν εφαρμόστηκε, ήταν αναποτελεσματική και έφερε στο τέλος τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε.

Μία ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική μέσα από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παγκόσμια συνεννόηση με έναν ενισχυμένο ρόλο του ΟΗΕ, είναι η μόνη διέξοδος στο προσφυγικό πρόβλημα.

Και φυσικά, η σημαντικότερη απόφαση που θα είχε νόημα να παρθεί σε Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε η Ευρώπη να βοηθήσει στην Ειρήνευση της περιοχής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες για τον ουσιαστικό τερματισμό του πολέμου, ώστε να αντιμετωπισθεί στην καρδιά του το προσφυγικό ζήτημα, χωρίς απειλές και υπεκφυγές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Οι πολεμικές επεμβάσεις δεν δίνουν λύση στο ζήτημα, οι στρατιωτικές και βίαιες ενέργειες δεν μπορούν να προσφέρουν σε μια βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός. Μόνο μια συνολική, πολιτική διαδικασία θα δώσει ένα τέλος στον πόλεμο και θα εξασφαλίσει μια βιώσιμη ειρήνη.

Απαιτείται επιτέλους η διεθνής κοινότητα να ρίξει βάρος στα αίτια του φαινομένου της μετανάστευσης και να κινηθεί για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης που θα δώσει τέλος στο δράμα της προσφυγιάς. Καλείται η διεθνής κοινότητα να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες, ώστε να καταστεί δυνατή η αναστολή των εχθροπραξιών, η κατάπαυση του πυρός και η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η Ευρώπη οφείλει να δραστηριοποιηθεί ώστε να αντιμετωπίσει τις αιτίες του προσφυγικού. Να δουλέψει για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και την προστασία των πρώτων υλών. Αν δεν δράσει, σε λίγο δεν θα είναι χιλιάδες αλλά εκατομμύρια οι πρόσφυγες και όχι μόνο από τη Συρία.

Για μια ακόμη φορά επιμένουμε στη σημαντικότερη προτεραιότητα, την Ειρήνη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάστηκε κυρίως με βάση αυτό το ιδεώδες και οφείλει να επιτελέσει τον ρόλο της: να γίνει η Ευρώπη αρωγός ειρήνης στην περιοχή, με ενεργή συμμετοχή στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, μέσα από δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και εργαλεία εφαρμογής υπό δημοκρατικό έλεγχο.

Όσο για την Ελλάδα, οι πρόσφυγες που τελικά παραμείνουν, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες Χώρες.

Ανεπτυγμένες χώρες έχουν στηρίξει την πρόοδό τους σε μυαλά αλλά και σε χέρια προσφύγων.

Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε πολιτικές ενσωμάτωσής τους που σε τελική ανάλυση θα έχουν θετικά αποτελέσματα στη γερασμένη ηλικιακά οικονομία της ΕΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider