Αντί εισαγωγής…

Nίκος Βέης
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Περίπου επτά χρόνια πριν, στις αρχές του 2009, οι αμερικανικές αγορές βίωναν την απόλυτη πίεση έχοντας στην πλάτη τους πολλούς μήνες έντονης ραγδαίας πτώσης από τα τότε υψηλά επίπεδα των 14.000 μονάδων.

Οι λόγοι αυτής της άτακτης υποχώρησης είναι πάνω κάτω γνωστοί. Η κατάρρευση της Lehman, τα ενυπόθηκα δάνεια, οι τράπεζες που βρέθηκαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, είναι κάποιοι από τους γνωστούς λόγους. Ο κοινός παρανομαστής ένας: Ο φόβος. Ένας φόβος που οδήγησε τις διεθνείς κεφαλαιαγορές σε απώλεια κεφαλαιοποίησης 12 τρισ. δολαρίων την περίοδο της κρίσης.

Σήμερα η ιστορία ίσως επαναλαμβάνεται στις αγορές. Το έτος 2015 η αισιοδοξία έδωσε ώθηση στις αμερικανικές αγορές, με τον Dow Jones χαρακτηριστικά να φτάνει τις 17.000 μονάδες. Η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, έστω και σαν αφορμή, είναι ένας βασικός παράγοντας που βοήθησε στο να κτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη και η προσδοκώμενη ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία.

Στο κατώφλι του 2016 η Fed αφήνει πίσω της το QE και έχει ήδη κάνει το πρώτο δειλό βήμα στην κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου. Αλλά πως τα διαβάζει όλα αυτά η Wall Street; Και ποιές είναι σήμερα οι προοπτικές της;

Οι αμερικανικοί δείκτες έχοντας φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - κουρασμένοι το τελευταίο διάστημα - προσπαθούσαν να διατηρηθούν σε αυτά. Η διόρθωση ή η πτωτική κίνηση αυτών φαίνεται πως έχει ξεκινήσει και μάλλον «συμπίπτει» με τη λήξη του QE και την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μετά από περίπου μια δεκαετία.

Οι αμερικανικοί δείκτες και συνεπαγόμενα πολλές μετοχές εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτούς, βρίσκονται σε ουδέτερο, «ατασικό» περιβάλλον μεσοπρόθεσμα, διορθωτικό βραχυπρόθεσμα. Κατά τη γνώμη του γράφοντος, η όποια ανοδική κίνηση από τα επίπεδα αυτά θα είναι και η τελευταία πριν από μια πτωτική κίνηση, αναγκαία προκειμένου να έρθουν σε σημείο ισορροπίας οι αμερικανικές αγορές.

Υιοθετώντας κάποιος την οπτική αυτή, και περιμένοντας το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους για κάποιο τεχνικό σήμα, θα μπορούσε να επενδύσει σε Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs) αρνητικού πρόσημου στους δείκτες Nasdaq-100, DJIA, S&P 500. Στα παρόντα επίπεδα θα έπρεπε να υπάρχει προσοχή στο ποντάρισμα υπέρ του δολαρίου και στάση αναμονής έναντι του πετρελαίου. Λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης, ETFs εμπορευμάτων όπως αυτό της ζάχαρης, αποκτούν ενδιαφέρον. Ενδιαφέρουσες αγορές (και δείκτες τους), είναι μεταξύ άλλων, εκείνες της Ιαπωνίας και της Γαλλίας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ξένες μετοχές είναι πως το βάθος των διεθνών αγορών και ειδικά των αμερικανικών είναι «απύθμενο». Αυτή η τεράστια ποικιλία προϊόντων και επενδυτικών επιλογών δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή, έμπειρο και μη, να χαράσσει κάθε είδους στρατηγικές, με τέτοια ευελιξία που δυστυχώς δεν την προσφέρει η ρηχή ελληνική αγορά.

Η διάθεση της στήλης είναι να ενημερώνει με εκλαϊκευμένο τρόπο για τις εταιρείες που ενέχονται στους κλάδους/υποκλάδους των αμερικανικών και άλλων αγορών, με προτεραιότητα σε εκείνους που θεωρούμε πιο ενδιαφέροντες. Η ανάλυση μας ορμώμενη πολλές φορές από το momentum της αγοράς, το οποίο θέλοντας και μη σεβόμαστε, θα βασίζεται σε θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών, που διαχρονικά είναι ο πλέον ασφαλής οδηγός για κάθε επενδυτή.

Ο προνοητικός επενδυτής δεν σημαίνει πως είναι και συμβατικός. Και για να το αποδείξουμε αυτό στην επόμενη μας θεματολογία, θα ασχοληθούμε με Sex & Drugs.

* Ο Νίκος Βέης είναι Επικεφαλής Ξένων Αγορών της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider