Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα ενισχύσουν την αγορά

Ευαγγελία Ι. Κίτσου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα ενισχύσουν την αγορά

Ενίσχυση της απόλυτα βαλτωμένης αγοράς ακινήτων αναμένεται να προσφέρει η έναρξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών στην ελληνική αγορά.

Πλήθος ακινήτων έχουν στην κυριότητά τους κυρίως οι Τράπεζες. Κατά βάση πρόκειται για ακίνητα δανειοληπτών τους που δεν εξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους. Αυτά, λόγω της διαρκούσης οικονομικής κρίσης, μένουν αναξιοποίητα και, με τον καιρό, κινδυνεύουν να χάσουν και την όποια αξία έχουν, προκαλώντας ζημία στο ήδη τραυματισμένο τραπεζικό σύστημα.

Στην ελληνική αγορά το έναυσμα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών το έδωσε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση των ακινήτων της. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων αποτελούν μια διεθνή και πολύ πετυχημένη διαδικασία, που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στις ΗΠΑ και στην Ιρλανδία, όπου έχει επιτευχθεί τζίρος πολλών δις δολαρίων. Μετά την Πειραιώς αναμένεται φυσικά να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Τράπεζες.

Δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που περιλαμβάνει ακίνητα διαφόρων κατηγοριών, με αναρτημένα όλα τα στοιχεία του κάθε ακινήτου που προσφέρεται, και, σε ορισμένες ημερομηνίες, η Τράπεζα διενεργεί onlineδιαφανείς δημοπρασίες για άμεση αγορά.

Τα βασικά οφέλη αυτής της διαδικασίας είναι πολλαπλά. Αρχικά και καταφανώς προσφέρει έσοδα στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να ενισχύει την οικονομική τους ρευστότητα, ώστε στη συνέχεια να μπορούν - πράγμα που είναι και το ζητούμενο - να διοχετεύουν χρήματα στην πραγματική οικονομία. Μάλιστα, στην αγορά ακινήτου με ηλεκτρονική δημοπρασία, δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του αγοραστή από την ίδια την τράπεζα, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την κινητικότητα στην αγορά ακινήτων. Τα έσοδα βέβαια δεν προέρχονται μόνο από τα τιμήματα των δημοπρασιών, αλλά και από την απαλλαγή του κόστους συντήρησης των ακινήτων, που είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες να αναλαμβάνουν, ώστε να μην απαξιώνονται αυτά με το πέρασμα του χρόνου.

Ενθαρρύνεται η προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό. Η ελληνική αγορά μαστίζεται από την κρίση και οι Έλληνες επενδυτές δυστυχώς τείνουν να γίνουν «είδος προς εξαφάνιση». Επιπλέον, η έντονη γραφειοκρατία του ελληνικού συστήματος δυσχεραίνει τη συμμετοχή των ξένων. Με τις ηλεκτρονικές όμως δημοπρασίες επιτυγχάνεται το άνοιγμα στο εξωτερικό, με ταυτόχρονη απεμπλοκή από τη γραφειοκρατία. Με τον τρόπο αυτό και κινητικότητα στην αγορά δημιουργείται και σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων, που σήμερα κατρακυλούν επικίνδυνα.

Είναι φανερό ότι η ελληνική αγορά, για να μπορέσει να ορθοποδήσει, χρειάζεται δραστικές και εποικοδομητικές αλλαγές. Κάθε βήμα που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση μάς δείχνει τα οφέλη του. Μια απλή αλλαγή στη διαδικασία πώλησης ακινήτων, ανοίγει ποικιλοτρόπως δρόμους ανάπτυξης της οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικός μοχλός είναι οι τράπεζες. Είθισται να ρίχνουμε «την πέτρα του αναθέματος» σε αυτές για την κρίση, μπορεί και δικαιολογημένα ως ένα σημείο. Εάν όμως οι τράπεζες δεν αρχίσουν να στρέφονται προς την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, τότε η κρίση θα εξακολουθεί να σοβεί.

Σε οτιδήποτε βαλτώνει, όπως συμβαίνει σήμερα με την αγορά ακινήτων, πρέπει να βρίσκονται άμεσοι τρόποι απεμπλοκής και ενίσχυσης. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που αναμένονται, είναι τρόποι που μπορούν να ενισχύσουν την αγορά. Τα ακίνητα είναι σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας, που πρέπει να προωθηθεί, γιατί η σημερινή τους κατάσταση επιφέρει μόνο ζημίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider