Άβουλες οι κυβερνήσειςγια την έρευνα υδρογονανθράκων

Dr. Μάριος Πατσουλές
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άβουλες οι κυβερνήσειςγια την έρευνα υδρογονανθράκων

Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Πετρελαίου, που συνδιοργανώνεται από το Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια και το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό & Τεχνολογικό Ινστιτούτο, στο Ξενοδοχείο Divani – Caravel της Αθήνας.

Με το 1ο Συνέδριο, που οργανώθηκε το 2010 από τους έχοντες την πρωτοβουλία και σήμερα, σε μια περίοδο που οι δραστηριότητες Εξερεύνησης και Παραγωγής Υδρογονανθράκων (Ε&Π Υ/Α), είχαν φτάσει στο Ναδίρ, επαναδραστηριοποιήθηκε ο Κλάδος και επανασυστάθηκε η κρατική εταιρία ΕΔΕΥ, ύστερα κι από την ενεργοποίηση του τότε Υπουργού Ενέργειας καθ. Γιάννη Μανιάτη.

Αυτός ήταν ο πρώτος και κύριος στόχος που είχε τεθεί από τους διοργανωτές του 1ου Συνεδρίου, οι οποίοι και σήμερα διατείνονται ότι τον πέτυχαν (!), αφού κατάφεραν, τόσο την επαν-αφύπνιση της χώρας με την εκτέλεση μεγάλου προγράμματος σεισμικών καταγραφών (σ όλη την Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο, μέχρι νότια και Ν/Α-κά της Κρήτης), αλλά και προκήρυξη Γύρου Παραχωρήσεων με διάθεση Blocksσε διάφορα ConsortiaΕταιρειών. Από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του 1ου Συνεδρίου είναι το γεγονός ότι ακούγονται μεγάλα ονόματα διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών πού συμμετέχουν στο Γύρο ή ενημερώνονται εντατικά για την πετρελαιο-γεωλογία και το δυναμικό Υ/Α της χώρας.

Αν επιχειρούσαμε μια αναδρομή στις εν λόγω δραστηριότητες, εύκολα θα συμπεραίναμε ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν είχαν πάντα τη βούληση για ανάπτυξη της Ε&Π Υ/Α. Διέκοπταν κατά καιρούς τα ερευνητικά προγράμματα που πάντα διέθετε ο εκάστοτε πυρήνας του Upstream, κυρίως για οικονομικούς λόγους, υποχρεώνοντας τιςτότε ΔΕΠ ΑΕ και ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ σε διαστήματα ερευνητικής απραξίας.

Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, ότι η αναζήτηση Υ/Α είναι μια διαρκής δραστηριότητα μέσω της έρευνας, των νέων δεδομένων, της επαναξιολόγησης και επαναπροσδιορισμού των στόχων, ανεξάρτητα από την διακύμανση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Επισημαίνεται ότι γινόταν πάντα το λάθος, όταν έπεφταν οι τιμές, να καθιζάνει και η έρευνα..., αφού δεν θα ήταν... ικανοποιητικά τα κέρδη της όποιας παραγωγής θα προέκυπτε. Βέβαια, σαν συνέπεια αυτού ήταν ότι σε περιόδους ανόδου της τιμής, ο "βασιλιάς ήταν γυμνός". Τότε έλεγαν όλοι: αχ, γιατί δεν ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι..., αργά πια, αφού οι διαδικασίες Ε&Π κρατάνε πολλά χρόνια. Τα λάθη επαναλαμβάνονταν με τραγικό αποτέλεσμα τα σκαμπανεβάσματα των ερευνητικών ενδιαφερόντων μέχρι και των πολλών διαδοχικών «ενταφιασμών» της έρευνας. Αποτέλεσμα: η χώρα από τους ουραγούς του κόσμου.

Για πολλά από τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν και προτάθηκαν λύσεις στο 1ο Συνέδριο του 2010, για του οποίου τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ επιμελήθηκα με σχολαστικότητα & ενδιαφέρον και με την βοήθεια του ΠΣΕΕΠ, εκδόθηκε ένας εξαιρετικός τόμος 345 σελίδων που θεωρώ ότι αποτελεί "Ευαγγέλιο" για τις νεότερες γενιές αλλά και για τον επαΐοντα "Πετρελαιά", ο οποίος μπορεί να καταλάβει όλη την αλήθεια για τα πετρέλαια της Ελλάδας. Μια επιστημονικά τεκμηριωμένη αλήθεια, που αποδίδεται με επαγγελματικό τρόπο και στην οποία στηρίζονται οι σημερινές δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει δειλά - δειλά, αλλά φαίνονται να ακολουθούν το σωστό δρόμο.

Στη σύγχρονη έρευνα Υ/Α είναι χρήσιμη:

  • Η συνεχής και καλά οργανωμένη προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε εμπορική επιτυχία
  • Η καλά οργανωμένη δομή που την διεκπεραιώνει και την σχεδιάζει
  • Η διαρκής υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας
  • Η αποτίμηση του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας, που προβάλοντάς το ανάλογα, θα επιτευχθεί η προσέλκυση των μεγάλων επενδυτών.

Σημειώνεται ότι η μέχρι τώρα επιτελεσθείσα έρευνα κάλυψε ένα μέρος των πετρελαιοπιθανών περιοχών με μέσο βάθος γεωτρήσεων τα 3.000 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος παραμένει ανεξερεύνητο.

Αυτά και άλλα συναφή θέματα θα αναπτυχθούν και αναλυθούν στο 2ο Συνέδριο, που είναι επίσης στοχευμένο σαν το πρώτο και απαιτεί πολύ σκληρή προετοιμασία προκειμένου να είναι συντονισμένοι όλοι οι ομιλητές σε θεματολογία που έχει προεπιλεγεί και σχεδιαστεί, να αποφευχθούν επαναλήψεις και να αναλυθούν συγκεκριμένοι στόχοι που συμπίπτουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Διοργανώνουμε Συνέδρια ανά 5-6 χρόνια και όταν οι συνθήκες της βιομηχανίας και της χώρας το απαιτούν. Γι’ αυτό και είναι "στοχευμένα" και προετοιμάζονται αρκετό χρόνο πριν. Με τον ίδιο τρόπο και σήμερα οι rapporteurs μας, θα μας δώσουν τα σημαντικότερα συμπεράσματα, και αξιολογώντας παράλληλα τις παρουσιάσεις των ομιλητών θα καταλήξουμε σε ειδικότερα συμπεράσματα που θα προωθήσουμε άμεσα, τόσο στην πολιτεία, όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τους δημοσιογράφους και τα Πανεπιστήμια, αναδεικνύοντας έτσι τις αναγκαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του ταλαιπωρημένου αυτού κλάδου.

Ύστερα από τόσα χρόνια δουλειάς και εμπειρίας, εμείς που το ζήσαμε και προβληματιστήκαμε, που εξερευνήσαμε και διεισδύσαμε στα βαθύτερα του υπεδάφους μας, πιστεύουμε ότι έχουμε κοιτάσματα που -αφού εντοπιστούν- θα πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία της χώρας και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας σε πάρα πολλές ειδικότητες. Για το λόγο αυτό και σαν μια πρώτη προτεραιότητα του 2ου Συνεδρίου μας, έχουμε θέσει το πέρασμα της σκυτάλης στη νέα γενιά γεω-επιστημόνων. Μάλιστα, μια πρωτοβουλία μου αυτή τη φορά, ήταν να προσκαλέσω επιτυχημένους και έμπειρους Έλληνες που εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, προκειμένου να περάσουν με ευκολότερο τρόπο τις αρχές που πρέπει να τηρούνται στις διαδικασίες αυτές, αλλά και να απαντήσουν με πλέον κατανοητό τρόπο, ακόμη και στις ερωτήσεις των φοιτητών ή απλών μη εξειδικευμένων συνέδρων.

Εν τω μεταξύ και ως Ινστιτούτο δεν έχουμε μείνει αδρανείς από τότε που λειτουργούμε στον βιομηχανικό πάντα χώρο των πετρελαίων. Αντιθέτως, σε συνεργασία με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, καθώς και τους τοπικούς φορείς, διοργανώσαμε Συνέδρια για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν οι δραστηριότητες Ε&Π Υ/Α στο περιβάλλον, με στόχο την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την διασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ανεμπόδιστη εκτέλεση των γεωτρήσεων και της παραγωγής, ιδιαίτερα σε μία μοναδικού φυσικού κάλλους χώρα, όπως η Ελλάδα. Για το θέμα αυτό έχουμε στήσει ειδική συνεδρία με προσκεκλημένους από τους πλέον αξιόλογους επιστήμονες, με μακρόχρονη και διεθνή εμπειρία στο -άλλο μπλεγμένο κι αυτό- αντικείμενο.

Με τον ίδιο τρόπο, έχει προκύψει ένας προβληματισμός για την πιθανή σεισμικότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή δραστηριοτήτων όταν αρχίζει η έρευνα και ιδίως η παραγωγή Υ/Α.

Στην χώρα μας που σήμερα αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα, η εταιρία αποτελεί το εύκολο θύμα: σχεδόν όλοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος και εργαζομένων, αλλά θέλουν με κάποιο πρόσχημα να κερδίσουν και κάποια αποζημίωση, ή κάποιες θέσεις εργασίας, (έστω και αν αυτό είναι εντελώς αβάσιμο επιστημονικά).

Η Ελλάδα, δε φημίζεται για τη λήψη αποφάσεων με τεχνικο-επιστημονικά κριτήρια, αλλά με το να διασπείρονται φήμες που βασίζονται στην άγνοια, στην προκατάληψη και στο λαϊκισμό, καθώς και τη κακή πληροφόρηση των ΜΜΕ. Στην Αμερική πουαυτό έχει γίνει ήδη αντιληπτό, οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να συνεργάζονται και να αγκαλιάζουν τη σχετική έρευνα σε αγαστή συνεργασία με τους εκάστοτε τοπικούς φορείς και κοινωνικές ομάδες, ώστε να προφυλάξουν και τον εαυτό τους από σχετικές αγωγές, αποζημιώσεις ή ακόμη και ακύρωση του Έργου (βλ. εμπειρία ΔΕΠ-ΕΚΥ_στη_Περαία).

Αντιλαμβανόμενοι όλοι ότι το θέμα της πετρελαϊκής έρευνας και των προοπτικών της είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, θα πρέπει να βοηθήσουμε και αποκαταστήσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, την αλήθεια που όμως σε ένα συνέδριο όπως το σημερινό, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν-κακόπιστα-"προκατασκευασμένες". Για να αποφύγουμε μια τέτοια ερμηνεία, προσκαλέσαμε ειδικούς επιστήμονες από την Βόρεια Ευρώπη, με εκτεταμένη εμπειρία στα θέματα αυτά.

Επίσης, για να μη νομίζουν οι εκάστοτε αντιδρώντες ότι αδιαφορούμε για τα σοβαρότατα αυτά περιβαλλοντικά θέματα, και πέραν της επισταμένης εργασίας που επιτελούν οι εταιρείες που προετοιμάζουν τις περιβαλλοντικές μελέτες για τις γεωτρήσεις, με πρωτοβουλία του ΠΣΕΕΠ και της Π.Ο.Ε., αντιπροσώπευσα την χώρα μας στις Βρυξέλλες για τη δόμηση της Οδηγίας 2013/30, η οποία με αυστηρότερους πλέον κανονισμούς έρχεται να επιβάλει θεσμικά τους τρόπους προστασίας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι σε μια Ευρώπη, όπου τα γεωπολιτικά δρώμενα, έχουν πάρει φωτιά, δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στον τόπο μας να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο, σε μία μοναδική συγκυρία που αισθανόμαστε να παίρνει σάρκα και οστά στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου όπου θα συνεχίσουν να ανακαλύπτονται τα μεγάλα κοιτάσματα, που η βόρεια Ευρώπη βλέπει σαν "λουκούμια", αφου το Decline της Βόρειας Θάλασσας, δημιουργεί έντονα τις ανάγκες αναζήτησης νέων πηγών τροφοδοσίας για την ενεργοβόρο Ευρώπη.

Έτσι λοιπόν κλείνοντας, κάνουμε όλα τούτα για να

-Στηρίξουμε και ενδυναμώσουμε το upstream στην Ελλάδα (φαίνεται ότι έχει αρχίσει την ανοδική του πορεία)

-Προετοιμαστούμε για μία σθεναρή ανάπτυξη των πετρελαίων που με βεβαιότητα θα αναβαθμίσει την οικονομία της χώρας

-Προλάβουμε καταστάσεις, όμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα στα οικονομικά της χώρας-

-Προστατεύσουμε το παραπέρα «στράβωμα του κλήματος», αφού όπως απλά μπορεί ο καθένας να συνειδητοποιήσει: έχει ήδη δημιουργηθεί μία στρεβλή αγορά για θέματα που συζητούνται επάνω στο τραπέζι, δηλαδή OVERGROUND!... Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει για θέματα που αφορούν UNDERGROUND καταστάσεις..?

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider